Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Δημιουργία διαδικτυακού δελτίου ειδήσεων, του Πέτρου Κωνσταντίνου

Δημιουργία διαδικτυακού δελτίου ειδήσεων, του Πέτρου Κωνσταντίνου

Είναι γνωστό ότι η μετάδοση της πληροφορίας στην σύγχρονη κοινωνία έχει περάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, και θα συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς σταματημό. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα ΜΜΕ να αναπλάθουν την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτή η νέα πραγματικότητα βρίσκει τους πολίτες εκτεθειμένους απέναντι στην διαστρέβλωση που συνειδητά προσφέρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Υπάρχει ανάγκη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, να προταχθεί ένα αντίβαρο ανάλογο στα νέα δεδομένα. Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να προσπαθήσουμε να τους αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο τους όπλο, το δικαίωμα στην κατασκευή της εικόνα του ΑΚΕΛ.

Μια προσιτή λύση είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού δελτίου ειδήσεων. Ενός δελτίου το οποίο θα δίνει βήμα στην αντίθετη άποψη και θα παρουσιάζει την πραγματικότητα ως έχει, χωρίς στρεβλώσεις. Ενός δελτίου ειδήσεων το οποίο θα “συμπιέζει” την ημερήσια επικαιρότητα προβάλλοντας τις φωνές και την οπτική γωνία όλων αυτών που συνειδητά αποκλείονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ένα διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων που θα αποτελεί εργαλείο για τους πολίτες που δεν συμβιβάζονται με τις κατασκευασμένες ειδήσεις αλλά και που θα σπείρει την αμφιβολία ανάμεσα σε εκείνους που τις δέχονται άκριτα. Επιπλέον, θα είναι ένα πλήγμα στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, πλήγμα το οποίο δεν θα μπορούν να διαχειριστούν καθώς θα τους αφαιρεθεί το μονοπώλιο της καθημερινής ενημέρωσης στην πιο άμεση και κατανοητή μορφή της, του οπτικοακουστικού μέσου. Συνεπώς θα τους αφαιρέσουμε το προνόμιο της κατασκευής της κοινής γνώμης.

Πλέον, δεν αρκούν τα μέσα που ήδη έχουμε στην κατοχή μας. Είναι μια δεδομένη κατάσταση την οποία οφείλουμε να δούμε κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε. Να δώσουμε κίνητρο σε κάθε σκεπτόμενο και ανήσυχο πολίτη να γυρίσει την πλάτη στα δελτία των 8, να ανοίξει τον υπολογιστή του και να παρακολουθήσει το εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων που έχουμε να του προσφέρουμε.

Έτσι, θα υπάρχει μια πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης στα σύγχρονα πρότυπα ενός διαδικτυακού δελτίου ειδήσεων. Για κάθε διαστρεβλωμένη είδηση που θα προβάλλεται, θα υπάρχει η αντίστοιχη είδηση στην πραγματική της διάσταση.

Οφείλω να τονίσω ότι αυτό δεν αποτελεί υποκατάσταση ούτε της έντυπης, ούτε της διαδικτυακής ούτε και της ραδιοφωνικής ενημέρωσης. Είναι μια μορφή αναπαραγωγής της πληροφορίας η οποία μας λείπει και η οποία δεδομένα είναι η μορφή με την μεγαλύτερη απήχηση και επίδραση στην κοινή γνώμη. Είναι εντελώς διαφορετικό να καλείτε κανείς να διαβάσεις 15-20 άρθρα καθημερινά προκειμένου να ενημερωθεί και εντελώς διαφορετικό να υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα συμπιέζει όλη αυτή την επικαιρότητα σε ένα και μοναδικό δελτίο ειδήσεων.

Δεν αρκεί μόνο να καλούμε τους πολίτες να αντιμετωπίζουν κριτικά τις ειδήσεις των κυρίαρχων μέσων. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιπροτείνουμε λύσεις. Το διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων είναι το ανάλογο αντίβαρο στα δελτία ειδήσεων των κυρίαρχων μέσων. Το υλικό είναι διάχυτο στα ραδιοφωνικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα μας. Το ζητούμενο είναι η σύνοψη της καθημερινής επικαιρότητας σε οπτικοακουστική μορφή, σε ένα διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων.

Οι ανησυχίες αυτές είναι προϊόν αλληλεπίδρασης με πολίτες οι οποίοι αναγνωρίζουν την αποστολή που εκπληρώνουν τα ΜΜΕ αλλά δεν έχουν ούτε τον απαραίτητο χρόνο ούτε τις απαραίτητες αντοχές να αναζητούν καθημερινά σε δεκάδες άρθρα την αλήθεια, έτσι αρκούνται στην διαστρεβλωμένη ενημέρωση που τους προσφέρεται. Ας τους προσφέρουμε την αλήθεια που αναζητούν, συμπιεσμένη και ατόφια μέσω του διαδικτυακού μας δελτίου ειδήσεων. Είναι καιρός να αλλάξουμε τους κανόνες του ίδιου του παιχνιδιού τους.

Πέτρος Κωνσταντίνου

 

 

PREV

Σκέψεις και εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό, του Πανίκου Καραφυλίδη

NEXT

Το κυριότερο πρόβλημα, του Πέτρου Κωνσταντίνου