Σκέψεις και εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό, του Πανίκου Καραφυλίδη
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2021, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου καλό για το ΑΚΕΛ. Το κόμμα έχει χάσει αρκετά από τη δύναμη του σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2011.
Σίγουρα πρέπει να γίνει μια ριζική ανανέωση και αλλαγή στο κόμμα μας. Οι λόγοι είναι γνωστοί και κατανοητοί.
Αυτό κατά την άποψη μου δεν μπορεί να γίνει στο επερχόμενο συνέδριο γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Το ίδιο το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική επιτροπή να δημιουργήσει μια επιτροπή από στελέχη του κόμματος που να έχει την εξουσιοδότηση να εισηγηθεί σε καταστατικό συνέδριο τις αλλαγές στις οποίες έχει καταλήξει. Στην επιτροπή αυτή να μπορούν να αποταθούν όσα μέλη του κόμματος επιθυμούν με δικές τους εισηγήσεις. Η επιτροπή αυτή να έχει την δυνατότητα να φωνάξει και άτομα που δεν είναι μέλη του κόμματος αλλά είναι αριστεροί και βρίσκοντε κοντά στο κόμμα, για να ακούσει τις απόψεις των.
Ο Μαρξισμός Λενινισμός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη σε κανένα κράτος όπως τον είχαν περιγράψει (φανταστεί) οι θεωρητικοί και ιδρυτές του. Αυτό που εφαρμόστηκε (υπαρκτός σοσιαλισμός) ήταν κάτι άλλο, που απείχε πολύ από αυτήν την ιδεολογία ή δεν εφαρμόστηκε σωστά. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται βαρίδι για μας. Σχεδόν όλα τα κράτη που τον εφάρμοσαν, τον έχουν αποκηρύξει εδώ και αρκετά χρόνια. Εισήγηση για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος : Αριστερό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με όλη την σημασία που αυτές οι λέξεις περιέχουν και εκπέμπουν.
Αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα για διεύρυνση του κόμματος με άτομα της ευρύτερης Αριστεράς όπως έγινε το 1941 με την μετατροπή του ΚΚΚ σε ΑΚΕΛ, χωρίς σήμερα να γίνει αλλαγή του ονόματος.
Πρέπει να ξανά δούμε να εκσυγχρονίσουμε και να συμπληρώσουμε με νέα στοιχεία και αντιλήψεις, λόγω της ηλεκτρονικής εποχής που ζούμε, την Δική μας Αντίληψη για τον Σοσιαλισμό, την Αριστερά και την Δημοκρατία.
Αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οργανωτική δομή.
Λέμε και είναι ορθό, ότι όλα τα μέλη και τα στελέχη είναι ίσα μεταξύ των. Άρα κανονικά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη για την ορθή κρίση των, για όλα τα στελέχη και μέλη.
Τότε γιατί όλες οι εκλογές των σωμάτων του κόμματος να μην γίνονται απευθείας από τα μέλη, ακόμα και κυρίως του ΓΓ. Δεν είμαστε σε χώρα μεγάλη. Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε όλους και κυρίως τα μέλη και στελέχη του κόμματος.
Στην κεντρική επιτροπή να εκλέγονται τα μέλη αναλογικά με τη δύναμη του κόμματος ανά επαρχία και κάθε επαρχία να εκλέγει τους δικούς της.
Να μην υπάρχει το αναχρονιστικό σύστημα της αξιολόγησης των υποψηφίων από ανώτερα σώματα.
Στις ψηφοφορίες να μην υπάρχει κατώτατο όριο, το πόσους θέλει κάποιος να ψηφίσει.
Με όλες τις πιο πάνω αλλαγές τα νέα μέλη του κόμματος θα έχουν την δυνατότητα ανέλιξης που δεν την έχουν, σίγουρα τώρα.
Εκτός από την Κεντρική Γραμματεία και ίσως τους Επαρχιακούς Γραμματείς οι υπόλοιποι έμμισθοι να είναι απλά βοηθητικό προσωπικό (γραμματείς) και να μην συμμετέχουν λόγω της θέσης των στα σώματα. Με λίγα λόγια να μειωθεί ο αριθμός των εμμίσθων και σε απόλυτο αριθμό αλλά και στα σώματα.
Πραγματική ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ σε όλα τα οικονομικά του κόμματος ούτως ώστε να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εξαρτήσεις από κανένα. Να δημοσιοποιείται ΚΑΘΕ χρόνο ο έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.
Όλα τα μέλη ή τα στελέχη που εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα να είναι υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους σε στυλ πόθεν έσχες.
Πανίκος Καραφυλλίδης
Πολιτικός Μηχανικός
Κομματική ομάδα Κισσόνεργας
Μέλος του γραφείου ΚΟΒ
Πρόσφυγας απο Αμμόχωστο
με καταγωγή απο Κώμα του Γιαλού.