Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Η σχέση του ΑΚΕΛ με τους Αριστερούς Πολίτες και η πορεία του τα τελευταία χρόνια, του Μάριου Νικολάου

Η σχέση του ΑΚΕΛ με τους Αριστερούς Πολίτες και η πορεία του τα τελευταία χρόνια, του Μάριου Νικολάου

Σύντροφοι,
Δεν είμαι μέλος του ΑΚΕΛ αλλά ανήκω στην Αριστερά και πάντα ψήφιζα ΑΚΕΛ. Στις τελευταίες 2 βουλευτικές εκλογές τήρησα απόχη, επειδή είμαι πλήρως απογοητευμένος από το ΑΚΕΛ. Αποχή τήρησα επίσης και στον 1ο γύρω των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Το 2ο γύρω μη έχοντας άλλη επιλογή φυσικά και ψήφισα τον Σταυρό Μαλά.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο – όταν ψηφίζουμε θα πρέπει να ψηφίζουμε κάποιον για τις θέσεις του και όχι για να μην κερδίσει ο όποιος άλλος. Άποψη μου, την οποία και συμμερίζονται πάρα πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς, είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ για ένα και μόνο γινάτιν επέτρεψε στον Νίκο Αναστασιάδη να εκλεγεί για 2η θητεία. Στις τάξεις του ΑΚΕΛ υπήρχε ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εκλεγεί από την 1η Κυριακή, ο Νίκος Κατσουρίδης, αλλά η ηγεσία προτίμησε αρχικά να συνεργαστεί με κάποιον ο οποίος καμία απολύτως σχέση με την Αριστερά είχε, και όταν είδε τα δύο στενά κατέφυγε στον τίμιο και αξιοπρεπέστατο κ. Μαλά γνωρίζοντας ότι θα χάσει.

Ας έρθουμε τώρα στην κοινοβουλευτική δράση. Το ΑΚΕΛ ουκ ολίγες φορές ψήφισε αντιλαϊκά νομοσχέδια σε συνεργασία με το Συναγερμό. Ψήφισε υπέρ των εκποιήσεων, υπέρ της στήριξης των Τραπεζών, υπέρ του Εστία κλπ κλπ. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, εκτός μερικών – λαμπρή εξαίρεση είναι ο Κώστας Κωστά, έχασαν την επαφή με τον κόσμο και δεν καταδέχονται καν να μιλήσουν στον απλό πολίτη και αν αφουγκραστούν τα προβλήματα του ή να ακούσουν τις απόψεις τους πριν να ψηφίσουν για κάποιο νομοσχέδιο που τον αφορά. Ξέχασαν ότι είναι αντιπρόσωποι του Λαού στη Βουλή, και ότι η εντολή που έχουν πάρει είναι του αντιπροσώπου και όχι πληρεξούσιο για να αποφασίζουν εκ μέρους μας.

Η όλη πορεία του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια είναι πορεία στήριξης των εκπροσώπων του Καπιταλισμού, των Τραπεζών.

Τι έκανε το ΑΚΕΛ ώστε να εφαρμοστεί και στη Κύπρο η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες? ΤΙΠΟΤΕ. Γνωρίζετε ότι σχεδόν το 50% των ΜΕΔ οφείλετε στις καταχρηστικές ρήτρες? Ή δεν σας ενδιαφέρει;
Για την ονομασία που θα χρησιμοποιούσε το κόμμα στις εκλογές αμέσως το κόμμα κινήθηκε νομικά. Για ζητήματα όμως που αφορούν τους πολίτες, ΤΙΠΟΤΕ. Για παράδειγμα – θα μπορούσε να βοηθήσει πολίτες να κινηθούν νομικά εναντίων των Τραπεζών για τις καταχρηστικές ρήτρες. Θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης για τα Αντισυνταγματικά Διατάγματα του κορωνοίου. Αλλά ΤΙΠΟΤΕ.
Θυμάται το ΛΑΟ μόνο 3 μήνες πριν τις εκλογές.

Για το Κυπριακό, ποιος σας είπε στο ΑΚΕΛ ότι οι Αριστεροί πολίτες είμαστε υπέρ της ρατσιστικής λύσης της ΔΔΟ; Πότε μας ρωτήσατε; Όταν η ηγεσία κατηγορεί και «βρίζε» όσους είναι εναντίον της ΔΔΟ και υπέρ μιας δίκαιης λύσης, είναι εμάς που κατηγορεί.
Η θέση του ΑΚΕΛ ήταν εναντίον της ένταξης μας στην Ε.Ε., αλλά αποδέχτηκε την ένταξη μας για χάρη του Κυπριακού προβλήματος. Πως χρησιμοποιήσαμε την ένταξη μας για τη λύση; Τις μας πρόσφερε η ΕΕ;;; ΤΙΠΟΤΕ

Είμαστε υπέρ της επαναπροσέγγισης με τους Τ/Κ, αλλά δεν είμαστε υπέρ της χρηματοδότησης της κατοχής μέσω της επαναπροσέγγισης. Σε τι εξυπηρετεί τον σκοπό της επαναπροσέγγισης η διέλευση των τουριστών στα κατεχόμενα; Σε τι εξυπηρετεί την επαναπροσέγγιση η χορήγηση Κυπριακών ταυτοτήτων και διαβατηρίων στους Τ/Κ που δεν αναγνωρίζουν την ΚΔ και επεξεργάζονται την κατάργηση της; Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις απόψεις του κόσμου της Αριστεράς από αυτά που πρεσβεύει η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ έχει ξεχάσει ότι είναι αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση ήταν ο ΔΗΣΥ όταν κυβερνούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Το ΑΚΕΛ είναι κρύψε να περάσουμε.

Άποψη μου είναι ότι ΟΛΟΙ η σημερινή ηγεσία θα πρέπει να παραιτηθεί και κανείς τους να μην επαναδιεκδικήσει επανεκλογή. Η ηγεσία είναι συλλογική και συλλογικές και οι ευθύνες.

Η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα την επαφή με το λαό, και οι βουλευτές να είναι αντιπρόσωποι του λαού και όχι να αποφασίζουν για τον λαό.

Μάριος Νικολάου

PREV

Kριτική και αυτοκριτική ναι, εσωστρέφεια όχι, του Θεοχάρη Μασούρα

NEXT

Για τις εκλογές της 30ης Μαΐου, του Τάσου Χρυσοστομίδη