Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Στο ψάξιμο για το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

Στο ψάξιμο για το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

 

Διευκρινίζω ξεκινώντας πως η Κυπριακή Αριστερά και το κόμμα της ,εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικό ηθικό πλεονέκτημα σε σχέση με  όλους τους άλλους πολιτικούς φορείς του τόπου. Άλλωστε μέχρι και σήμερα ηγείται του ΑΚΕΛ, ο πιο έντιμος, καθαρός και ανιδιοτελής πολιτικός που παρουσιάστηκε από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος που διδάσκει πολιτικό πολιτισμό σε μια κοινωνία της ατάκας και του λαϊκισμού.  Και που, ειρήσθω εν παρόδω , αφήνει τούτες τις αρετές βαριά κληρονομιά σε όποιον τον διαδεχθεί.

Για την Αριστερά όμως ,αποτελούν όνειδος έστω και οι μικρότερες σε αριθμό και  έκταση παραβιάσεις πολιτικού ήθους και κωδίκων δεοντολογίας. Η κοινωνία, ενώ με άνεση «χωνεύει» σκάνδαλα ,διαφθορά ,διαπλοκές, ιδιοτελείς και ανήθικες συμπεριφορές από τη δεξιά και τους συνοδοιπόρους της ,
είναι ιδιαίτερα αυστηρή με την αριστερά, ακριβώς γιατί την έχει ταυτισμένη με το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχοντας υπόψη την πραγματικότητα αυτή αξιοποιούν κάθε «εκτροπή» αριστερών ,την διογκώνουν και επιδιώκουν την εξίσωση με τις δικές τους ανηθικότητες.

Είναι συνεπώς κεφαλαιώδες ζήτημα για το κόμμα ,η αντιμετώπιση των ηθικών εκτροπών και του παραγοντισμού. Στο κεφάλαιο 3 (σελ.15,16,17) των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής προς το 23ο Συνέδριο ,γίνεται εκτενής αναφορά στο φαινόμενο του παραγοντισμού και στον Κώδικα Συμπεριφοράς. Σε γενικές γραμμές οι διαπιστώσεις και οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στις θέσεις αυτές, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Υποστηρίζω έντονα την άποψη, ότι η πλήρης κατάργηση του κώδικα συμπεριφοράς εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης του παραγοντισμού ,δεν αποτελεί επιλογή. Στις προτάσεις που γίνονται για την βελτίωση του κώδικα , προσθέτω τα ακόλουθα:

  • Ο κώδικας πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την επαφή των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος. Να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους οργανωμένα και ισότιμα να προβάλλουν την υποψηφιότητα τους π.χ. με δύο ολοσέλιδες παρεμβάσεις  τους στην Χαραυγή  , με επαρκείς  παρουσιάσεις τους στον Άστρα και με συγκεκριμένου αριθμού και έκτασης αναρτήσεις , είτε στην ιστοσελίδα του κόμματος , είτε ακόμα και στα προσωπικά τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να οργανώνονται ανοικτές επαρχιακές συγκεντρώσεις , όπου να παρουσιάζονται οι υποψήφιοι και να επικοινωνούν με τους παρόντες ψηφοφόρους. Να εξακολουθήσει να μην επιτρέπεται η προσωπική προβολή των υποψηφίων , αλλά να προβλεφθεί η ομαδική προβολή των υποψηφίων με γιγαντοαφίσες σε κάθε Επαρχία.
  • Να καθοριστεί μέγιστο ανεκτό ποσοστό μονοσταυρίας στο 25% των ψήφων που λαμβάνει ο υποψήφιος. Σε περίπτωση που οι μονοσταυρίες υπερβαίνουν το όριο , η ποινή που θα επιβάλλεται να είναι ο αποκλεισμός του υποψήφιου από την διεκδίκηση οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος στο μέλλον και η ταυτόχρονη ενημέρωση του κομματικού συνόλου.
  • Να γίνει η διαβάθμιση των ποινών που προτείνονται στις θέσεις της Κ.Ε., αλλά το ζητούμενο είναι να επιβάλλονται οι ποινές εκεί που γίνονται παραβιάσεις.

Εισηγούμαι ταυτόχρονα και παράλληλα να ορίζεται διμελής επιτροπή δεοντολογίας ανά σύμπλεγμα, που να παρακολουθεί την  συμπεριφορά των μελών , προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια άλλη γάγγραινα που απομακρύνει κόσμο από το κόμμα. Αυτή των κομματικών μελών, που έχοντας θέση σε κοινοτικά συμβούλια και δήμους σε δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς ή και αλλού, λειτουργούν με ιδιοτέλεια και/ ή εξυπηρετούν «κουμπάρους» σε βάρος άλλων ανθρώπων.

Το ήθος και η ανιδιοτελής προσφορά θα έπρεπε να είναι αυτονόητες αρετές όσων επιλέγουν την Αριστερά. Ας το υπενθυμίζουμε καθημερινά , ας οργανώνουμε ιδεολογικά «μαθήματα» , ας προβάλουμε φωτεινά παραδείγματα του Κυπριακού και διεθνούς κινήματος, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο εκείνο ,όπου τα διοικητικά μέτρα και οι ποινές να είναι αχρείαστα.

Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης

Κ.Ο.Β. Χρυσελεούσας Στροβόλου

PREV

Θέσεις - Εισηγήσεις για επανάκαμψη του ΑΚΕΛ, του Ανδρέα Παυλικκά

NEXT

Προσυνεδριακός Διάλογος, του Μιχάλη Τ.