Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κοινή Δήλωση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και ομάδων

Κοινή Δήλωση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και ομάδων

“Ενώνουμε τις δυνάμεις για μια ομοσπονδιακή λύση”

Στην προετοιμασία προς την επικείμενη άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ για την Κύπρο, τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υπόθεση της επανένωσης της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υψώνουμε τις φωνές μας για τα επείγοντα πολιτικά βήματα που θα πρέπει να λάβουν οι ηγέτες ενόψει της άτυπης συνάντησης 5+ΟΗΕ στη Γενεύη. Ταυτόχρονα, προσδοκούμε ότι θα  εργαστούμε πιο εντατικά μέσα στην κοινωνία προκειμένου να εμπνεύσουμε περισσότερους Κύπριους να αγκαλιάσουν το όραμά μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη, οι δύο ηγέτες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, με όραμα και δέσμευση προς την απώτερη υπόθεση που είναι η επανένωση της χώρας μας. Επιπλέον, οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε ένα ειλικρινή διάλογο με στόχο την ταχύτερη δυνατή επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη συμφωνημένη βάση. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές και προσανατολισμένες προς την επίτευξη αποτελέσματος με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος.

Αυτός ο στόχος είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα βασίζεται στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί από τις δύο πλευρές, στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Πλαίσιο Γκουτέρες με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017, όπως περιγράφεται στη δήλωση του ΟΗΕ μετά την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Το εκ νέου άνοιγμα ήδη συμφωνηθέντων θεμάτων το μόνο που θα κάνει είναι να περιπλέξει και να καθυστερήσει το διάλογο. Το εκ νέου άνοιγμα ήδη συμφωνηθέντων θεμάτων θα περιπλέξει και θα καθυστερήσει το διάλογο.

Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μιας στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, σε πλήρη συμφωνία με όλα τα σχετικά ψηφίσματα και παραμέτρους του ΟΗΕ.

Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό και ότι η διαιώνιση του οδηγεί στην κλιμάκωση των εννοιολογικών επιπτώσεων, που βλάπτουν την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης, την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος της ευρύτερης περιοχής σε ότι αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Με αυτήν την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τους ηγέτες να λάβουν από κοινού τα απαραίτητα μέτρα και να ομαλοποιήσουν τη διακίνηση μέσα από τα σημεία διέλευσης σύμφωνα με τα σχετικά υγειονομικά μέτρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν ακόμη περισσότερο για την αντιμετώπιση όλων των κοινών προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Τα κόμματα και οι ομάδες μας παραμένουν δεσμευμένα να υποστηρίξουν όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην προετοιμασία και στις δύο κοινότητες για την ομοσπονδιακή λύση. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό μας και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις κοινές κινητοποιήσεις με στόχο να τονίσουν την ανάγκη επανένωσης του νησιού οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα στο κέντρο της Λευκωσίας.

Υποστήριξη πολιτικών κομμάτων / ομάδων:

ΑΚΕΛ – Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού

CTP – Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

TDP – Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας

ΒΚΡ – Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

ΥΚΡ – Κόμμα Νέα Κύπρος

Sol Hareket – Αριστερό Κίνημα

Εργατική Δημοκρατία

ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας

Αριστερή Πτέρυγα

PREV

Πλήρης η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας

NEXT

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού