Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού

Δελτίο Τύπου

 

Στη Σκαρίνου και στο σπίτι που πριν από 80 χρόνια πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ, συγκεντρώθηκαν χθες 80 προσωπικότητες και στελέχη του Κόμματος και της ευρύτερης Αριστεράς του τόπου σε μια συμβολική -ένεκα της πανδημίας- εκδήλωση προς τιμή της ιστορικής επετείου. Με το μήνυμα ότι η Ιστορία είναι μπροστά μας, το ΑΚΕΛ διακήρυξε ότι ο δρόμος αυτών των δεκαετιών θα συνεχιστεί γιατί ο λαός χρειάζεται μια μεγάλη και ισχυρή Αριστερά που να ανακόψει τον κατήφορο στον οποίο οδηγείται ο τόπος.

 

Από μέρους των βετεράνων ΑΚΕΛιστών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντρέας Χρίστου ο οποίος επεσήμανε ότι το παράδειγμα του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου αποτελεί «ένα παράδειγμα που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της μικρής μας Κύπρου» και δήλωσε εκ μέρους των παλαιότερων στελεχών ότι «παραμένουμε πάντα με το όπλο παρά πόδας, απαρασάλευτα στο πλευρό του Κόμματος, συμμέτοχοι στην καθημερινή δράση και έτοιμοι για νέους αγώνες».

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο της ευρύτερης Αριστεράς έστειλε μηνύματα ενότητας με ειδικό ιστορικό βάρος. Σκιαγραφώντας τις ιστορικές συνθήκες της εποχής υπογράμμισε την ιδεολογικοπολιτικη σημασία της ιδέας της ίδρυσης του ΑΚΕΛ, ως μια μαζική και πλατιά δύναμη του κόσμου της εργασίας και της προόδου. Αναφέρθηκε στη διαδρομή αγώνων και θυσιών του ΑΚΕΛ, το οποίο σφράγισε κάθε κατάκτηση του λαού και των εργαζομένων, την πάλη για ελευθερία της πατρίδας και αδελφοσύνη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μίλησε ακόμα για την ικανότητα του ΑΚΕΛ να ξεπερνά επιθέσεις και προκλήσεις, η οποία οφείλεται στους ισχυρούς δεσμούς που έχει με τους εργαζόμενους, με την πλειοψηφία της κοινωνίας, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Οφείλεται ακόμα, είπε, στη δύναμη που έχει να κάνει αυτοκριτική, να διορθώνει λάθη, να λαμβάνει γενναίες αποφάσεις αψηφώντας το κόστος, να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει αδυναμίες. Τέλος, ο Α. Κυπριανού ανέδειξε την επικαιρότητα των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αιτημάτων που πρόταξε το Κόμμα την εποχή της ίδρυσης του και διατράνωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να σηκώσει ανάστημα. να παλέψει, με σταθερότητα, συνέπεια και σοβαρότητα για να διεκδικήσει και να κερδίσει για το λαό. Η δύναμη που έχει πολιτική πρόταση για το μέλλον της Κύπρου, το δίκαιο των πολλών, την προοπτική του τόπου.

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, η ηγεσία και βετεράνοι του ΑΚΕΛ, το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ,  βουλευτές, δήμαρχοι και πρώην Υπουργοί, άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, οι μαζικές οργανώσεις της νεολαίας, των γυναικών και των αγροτών συγκαταλέγονταν στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης. Με την Αννίτα Σαντοριναίου στην απαγγελία ποίησης και το Γιώργο Καλογήρου και την Φρειδερίκη Τομπάζου στην μουσική, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λιτό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

24/04/2021

PREV

Κοινή Δήλωση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και ομάδων

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ