Προς αναθεώρηση της Οδηγίας για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια εταιρειών
Υπερψηφίστηκε µε 476 ψήφους υπέρ, 115 κατά και 99 αποχές έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά τη δηµοκρατία στο χώρο εργασίας. Συγκεκριµένα, η έκθεση είχε τίτλο «Έκθεση αναφορικά µε τη δηµοκρατία στο χώρο εργασίας: Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συµµετοχή των εργαζοµένων και την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα συµβούλια στην εργασία».
Η συγκεκριµένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείται ότι είναι µια πρώτη θέση του Σώµατος στη συζήτηση, η οποία θα ανοίξει για αναθεώρηση της Οδηγίας για τα συµβούλια των εταιρειών (European Works Council Directive).
Η έκθεση στα σηµεία της ζητά µέτρα για κάλυψη 80% των επιχειρήσεων από βιώσιµη εταιρική διακυβέρνηση µέχρι το 2030 -ιδιαίτερα όσον αφορά τη λογοδοσία των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, ζητά το σεβασµό των πανευρωπαϊκών συµφωνιών οι οποίες προέρχονται από κοινωνικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραµµίζει το δικαίωµα της ενηµέρωσης και της εκπροσώπησης των αποσπασµένων εργαζοµένων στα συµβούλια των εταιρειών και ζητά: εισαγωγή αναλογίας µισθού διευθυντικών στελεχών – εργαζοµένων, αναλογία διευθυντικών στελεχών – εργαζοµένων στη σύνθεση των συµβουλίων και αναλογία ανάµειξης των µετόχων.
Επίσης, υπογραµµίζει ότι οι οποιεσδήποτε µεταρρυθµίσεις στα ΚΜ δεν πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τη συλλογική διαπραγµάτευση, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζοµένων πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πληροφόρηση όσον αφορά αποφάσεις της εταιρείας, ενώ κάνει σαφή αναφορά στην ισότητα των φύλων και τη µισθολογική ισότητα.
Τέλος, ζητά νέα οδηγία πλαίσιο για την πληροφόρηση των εργαζοµένων και τη συµµετοχή τους στις εταιρείες, µε καθορισµό ελάχιστων κριτηρίων σε ενωσιακό επίπεδο, όπως το ελάχιστο ποσοστό εκπροσώπησης των εργαζοµένων στο συµβούλιο µιας εταιρείας.
Η οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο θεώρησε ότι η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στην Ολοµέλεια του Σώµατος ήταν ιδιαίτερα καλή και για αυτό το λόγο την υπερψήφισε. Βέβαια, λήφθηκε σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι αφενός η αντιπροσώπευση των εργαζοµένων στα συµβούλια των εταιρειών είναι κάτι το επιθυµητό, αλλά σίγουρα οι δηµοκρατικές διαδικασίες ποικίλουν ανάλογα µε τη µορφή και τη δοµή µιας εταιρείας.