Home  |  Ευρωκοινοβουλευτική Δράση - Δράση / Ευρωκοινοβούλιο / Δράση / Δηλώσεις   |  Γιώργος Κ. Γεωργίου   |  Γιώργου Κ. Γεωργίου: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Γιώργου Κ. Γεωργίου: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Δήλωση Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιώργου Κ. Γεωργίου

Έχοντας διανύσει τη μισή μας θητεία, ως Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, κρίναμε πως επιβάλλεται μια ανασκόπηση του έργου μας υπό το πρίσμα της αυτοκριτικής, ώστε να θέσουμε τον πήχη πιο ψηλά, με νέους στόχους για όσα, ακόμη, δεν επιτύχαμε.

Στις 24 Μαΐου του 2019, σας είχαμε καλέσει να μας εμπιστευτείτε για να γίνουμε η φωνή σας στην Ευρώπη. Για να δυναμώσουμε τη φωνή όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Από τη μοιρασμένη Λευκωσία στο κέντρο της πάσχουσας, σήμερα, Ευρώπης.

Με το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και, δη, με την εκλογή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, επιτύχαμε να ακυρώσουμε το αφήγημα των υποστηριχτών της διχοτόμησης, ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος, και να γράψουμε μαζί ιστορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε Κύπρο και Ευρώπη υπέρ της αναγκαιότητας για άρση της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Και αυτό ήταν, μονάχα, το πρώτο βήμα.

Με την ίδια τόλμη, μαζί με τον Νιαζί, δίνουμε καθημερινούς αγώνας σε μια Ευρώπη όπου οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, οι κοινωνικές αδικίες πολλαπλασιάζονται, η μεσαία τάξη συνθλίβεται, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, η προσφυγική κρίση οξύνεται και ο φασισμός επωάζεται, επικίνδυνα.

Ως ΑΚΕΛ, είμαστε η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν θεμελιακές αλλαγές στην Ένωση, ώστε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές, για καταπολέμηση της φτώχειας, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, για πραγματική ισοτιμία των φύλων, για προστασία του περιβάλλοντος, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Έχοντας, ήδη, την εμπειρία 15 χρόνων, γνωρίζαμε, εξ αρχής, πως ο αγώνας δεν είναι εύκολος.Το δημοκρατικό έλλειμα, στην Ένωση, αυξάνεται συνεχώς. Τα ισχυρά κράτη κυριαρχούν. Οι αποφάσεις επηρεάζονται από τα λόμπι των πολυεθνικών. Το ΕΚ συνεχίζει να μην έχει νομοθετική πρωτοβουλία και πολλές αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο προκύπτουν από παζάρι μεταξύ των δυνάμεων της δεξιάς, των συντηρητικών, των φιλελευθέρων και των ακροδεξιών.

Το δημοκρατικό τους έλλειμα διαχέεται, κυρίως, στον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στα προβλήματα που ταλανίζουν τους λαούς. Ωστόσο, μας βρίσκουν απέναντι τους. Η Αριστερά, και εδώ αλλά και στις Βρυξέλλες, αντιστέκεται, άοκνα και ανελλιπώς, στις δυνάμεις που αμφισβητούν τις λαϊκές κατακτήσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ως Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερά, στην οποία το κόμμα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικούμε για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Με τη σοβαρότητα, την πολιτική ωριμότητα και τη διεκδικητικότητά μας, έχουμε επιτύχει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς να είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού στην αγώνα μας για λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Η παρουσία μας στην πολιτική μας ομάδα είναι καθοριστική. Εξού και μας έχουν εμπιστευτεί να συμμετέχουμε σε πολύ σημαντικές επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και η Υγεία.

Το Κοινοβουλευτικό μας έργο αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει γι’ αυτό δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω, πως εντάξαμε στην έκθεση προόδου της Τουρκίας την ανάγκη υλοποίησης των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Αγωνιστήκαμε γιαενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στο πλαίσιο της τηλεργασίας, για προστασία των συλλογικών συμβάσεων, διασφάλιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού και στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αναδείξαμε την ανάγκη να εναρμονιστεί η Κύπρος με την ευρωπαϊκή οδηγία για κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών και προστασία του δικαιώματος στη στέγη.

Συμβάλλαμε στην αύξηση του κονδυλίου για τον τομέα της υγείας ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πετύχαμε να υιοθετηθεί η πρόταση μας να δοθούν 4,3 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2022 για τον παιδιατρικό καρκίνο.

Αγωνιστήκαμε για προώθηση και υλοποίηση της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Εντάξαμε τον στόχο για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην ευρωπαϊκή στρατηγική και θέσαμε πιο φιλόδοξους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικήσαμε έμπρακτη στήριξη για τους ανθρώπους του πολιτισμού, τιμώντας τους στο πρόσωπο του Κώστα Βήχα και θέσαμε έντονα την ανάγκη για άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για πραγματική ισοτιμία των φύλων.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα της διεκδικητικής μας δράσης, τα οποία αποδεικνύουν πως, παρά την κριτική του ΑΚΕΛ έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ, δεν μένουμε αμέτοχοι αλλά δραστηριοποιούμαστε με κάθε μέσο που διαθέτουμε, ώστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, όπως εμείς την οραματιζόμαστε.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με τη διαβεβαίωση πως, ως ΑΚΕΛ, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε δυνατά μπροστά, ακόμα πιο αποφασιστικά, παράγοντας πολιτική και προτάσσοντας ολοκληρωμένες προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα του λαού μας.

Για μια Κύπρο και μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο αλληλέγγυα για όλους.

PREV

Όσο η κυβέρνηση αδιαφορεί θα την πληρώνει ο λαός

NEXT

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου