Home  |  Ευρωκοινοβουλευτική Δράση - Δράση / Ευρωκοινοβούλιο / Δράση / Δηλώσεις   |  Γιώργος Κ. Γεωργίου   |  Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Το ΑΚΕΛ συνδέθηκε με τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς /Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1996, και έγινε πλήρες μέλος της το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την εκλογή δύο ευρωβουλευτών.  Η πολύχρονη αυτή διασύνδεση πρόσεφερε στο ΑΚΕΛ τη δυνατότητα να προετοιμαστεί, να γνωρίσει από κοντά τους θεσμούς, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά κύρια τις πολιτικές της ΕΕ.  Είναι πια αποδεδειγμένο πως οι κανονισμοί, οι οδηγίες και ότι άλλο αποφασίζεται στην έδρα της ΕΕ επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τη ζωή των λαών στα κράτη μέλη και κατ’ επέκταση στην Κύπρο.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ από την αρχή της παρουσίας μας στο ΕΚ είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει και αυτό το βήμα για να προβάλει το Κυπριακό, καθώς και διάφορες πτυχές του, και να εργαστεί για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Ταυτόχρονα, έχει ως στόχο να συμβάλει ενεργά με προτάσεις στη νομοθετική διαδικασία για την προώθηση πολιτικών προς όφελος των εργαζομένων.

Η Ομάδα της Αριστεράς-ΕΕΑ/ΒΠΑ αριθμεί σήμερα 39 μέλη, 18 αντιπροσωπείες κομμάτων από 13 χώρες. Είναι μια Ομάδα που φέρνει μαζί ευρωβουλευτές που εκλέγονται από κομμουνιστικά, εργατικά, αριστερά και οικολογικά κόμματα, που προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές παραδόσεις και προσεγγίσεις. Ο πλούτος της Ομάδας βρίσκεται ακριβώς στο ότι εργάζεται στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, στη διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες, και στο γεγονός ότι τα μέλη της μεταφέρουν τη φωνή του κόσμου από τους χώρους δουλειάς, διαβίωσης, σπουδών και τους δρόμους στις αίθουσες του ΕΚ.

Με συλλογική δουλειά και αυτά τα πρώτα δυόμισι χρόνια της τρέχουσας θητείας (2019-2024) οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς εργάστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ισότητα των φύλων, τις πολιτικές ελευθερίες, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη δημοκρατία απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, και την περιβαλλοντική ευθύνη, την ειρήνη και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς του πλανήτη, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Κεντρικός άξονας η προώθηση πολιτικών που να αντιστρέφουν τις πολιτικές ανισότητας, νεοφιλελεύθερης λιτότητας και ανεξέλεγκτης δράσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε βάρος των λαών. Η Ομάδα έχει εργαστεί εντατικά για την προβολή και υπεράσπιση θέσεων για την προστασία των εργαζομένων, των περιθωριοποιημένων ομάδων και των μεταναστών. Ψηλά στις προτεραιότητες της βρίσκονται και οι δράσεις για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Ευρωβουλευτές και το σύνολο της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ έχουν και αυτή την περίοδο, παρά τους μεγάλους περιορισμούς από την πανδημία,  συμβάλει σημαντικά στις διεκδικήσεις, τις δράσεις  και το έργο της Ομάδας της Αριστεράς –ΕΕΑ/ΒΠΑ. Και η Ομάδα της Αριστεράς στάθηκε δίπλα στο ΑΚΕΛ και την Κύπρο στον αγώνα για «Λύση και Επανένωση».

Στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζουμε συνοπτικά την πολύπλευρη και εντατική δουλειά που έχει παραχθεί αυτά τα δυόμισι χρόνια, με τη δέσμευση να συνεχίσουμε ως αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο ΕΚ και ως Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ να αγωνιζόμαστε στις Βρυξέλλες για τα δίκαια και δικαιώματα όλων των Κυπρίων – ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, μαρωνιτών, αρμένιων και λατίνων, και να μεταφέρουμε πίσω στην Κύπρο όσες γνώσεις και εργαλεία μπορούν να είναι χρήσιμα στο λαό μας και τους εργαζόμενους.

PREV

Υπάρχει προβληματική αντίληψη ως προς την έμφυλη βία

NEXT

Η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει τους νέους, προσπαθεί να βολέψει τα μεγάλα συμφέροντα