Ekmek parası uğruna daha fazla kan dökülmesin! İş yerinde güvenlik ve sağlıkla ilgili AKEL’in hazırladığı yasa önerisi Meclis’te
Son iki gün içinde iki ölümcül iş kazası ve bir ciddi kaza daha yaşandığını söyleyen AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas hayatını kaybeden işçilerin ailelerine AKEL’in en içten taziyelerini sunduğunu ve hastanede tedavi gören işçinin tam şifa bulmasını dilediğini belirtti.
“İş kazaları şanssızlıklardan kaynaklanmaz; bunlar iş yerlerinde yetersiz sağlık ve güvenlik önlemlerinden, işin yoğunlaştırılmasından ve işçilerin sağlık ve hayatına gösterilen ilgisizlikten kaynaklanır” diyen Yorgos Kukumas işverenlerin ilgisizliği yüzünden işçilerin yaşamlarını ve bedensel bütünlüklerini kaybetmesine devletin seyirci kalamayacağını vurguladı ve iş yerinde güvenlik yükümlülüklerini hiçe sayan işverenlere mahkemelerin hafif cezalar vermesinin de kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kukumas açıklamasının devamında şunları söyledi: “AKEL iki yönde adım atılmasını talep ediyor: Birincisi, İş Müfettişliği Dairesi’nin personel sayısının ciddi şekilde arttırılması ve böylece iş yeri denetimlerinin ve işveren kontrollerinin çoğaltılması. İkincisi, işçilerin güvenlik ve sağlık konularında eğitilmesi”.
Emekçilerin sayı ya da istatistik olmadığının ve daha fazla kar uğruna kurban edilemeyeceğinin altını çizen Yorgos Kukumas iş yerlerinde güvenlik konusunda AKEL’in hazırladığı önerinin Meclis’te olduğunu hatırlatarak, bu yasa önerisinin işçiye işe başladığı ilk gününden itibaren iş yerinde güvenlik ve sağlık konularında bilgilendirme ve eğitimden geçme yönünde işverenin yükümlülüğünü öngördüğünü dile getirdi.