Bankaların aşırı kârlarının vergilendirilmesinin büyük sorunlara yol açacağı masallarına son
AKEL Politbüro Üyesi ve Ekonomiyle İlgili Konular Sorumlusu Haris Polikarpu bankaların aşırı kârlarının vergilendirilmesi için AKEL’in sunduğu yasa tasarısına karşı geçtiğimiz Aralık ayında Meclis’teki partilerin bankacılık lobisinin felaket tellallığı yaparak öne sürdüğü asılsız iddiaları ve söylemleri Avrupa Komisyonu’nun “Bankaların beklenmedik kazançlarının vergilendirilmesi: Baltık ülkelerinden dersler” başlıklı raporunun çürüttüğünü söyledi.
Bu önlemlerin Baltık ülkelerinde uygulandığında, bankaların sermayeleri veya ülkelerin finansal istikrarı açısından herhangi bir tehlikeye yol açmadığı belirtilen raporun hem hükümetin hem de Meclis’te öneriye karşı oy kullanan DİSİ-DİKO-DİPA-VOLT partilerinin öne sürdükleri iddiaların zemininin olmadığını gözler önüne serdiğine işaret eden Polikarpu yeni verilerin ışığında hükümetin, önümüzdeki vergi reformunda bu tür düzenlemeler getirmeyi mi, yoksa bankaların çıkarlarına hizmet etmeyi sürdürmeyi mi düşündüğü sorusuna cevap vermesi gerekeceğini belirtti.
Haris Polikarpu AKEL’in önerisinin reddedilmesiyle devletin sosyal politikasına ve özellikle konut politikasına yönelik yardım ve programlarda kullanılacak 100 milyon avroluk kamu kaynağının kesildiğini hatırlatarak, kimilerinin “sorumlu” politikalarının sonuçlarının bu olduğunu ve bunun ardındaki mantığın da “bankalar kârlarına kâr katarken halk ödesin” olduğuna ifade etti.