AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Kıbrıs Limanlar İdaresi ile görüştü
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Larnaka’da Kıbrıs Limanlar İdaresi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bu görüşmenin bir tesadüf olmadığını, sebebinin çok açık olduğunu belirtti ve “Larnaka şehri ve bölgesi açısından ama aynı zamanda daha geniş anlamda Kıbrıs açısından da çok önemli olan Larnaka limanının ve marinasının geliştirilmesiyle ilgili olarak, hala daha beklemede olan bir konu var. Bu konuyla ilgili anlaşmanın çökmesinden sonra beklemede olan bir konu. Bu nedenle bu konuyu ve Larnaka Limanı’nı Kıbrıs Limanlar İdaresi ile görüşmeye geldik. Biz AKEL olarak, her zaman Kıbrıs limanlarının Kıbrıs Limanlar İdaresi tarafından yönetilmesi ve geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Kıbrıs Limanlar İdaresi bu gelişmeyi gerçekleştirebilecek tecrübeye ve yeteneğe sahiptir. Kıbrıs Doğu Akdeniz’de izole durumda ve yarı işgal altındaki bir adadır. Bu nedenle devletin, Kıbrıs Limanlar İdaresi aracılığıyla limanları planlaması, geliştirmesi ve genel olarak yönetmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
“Bu vesileyle tüm konuyu görüşmek, Kıbrıs Limanlar İdaresi’nin planlarının neler olduğunu görmek için Limanlar İdaresi’ne geldik. Çünkü Kıbrıs Limanlar İdaresi’nin lider bir rol oynaması gerektiği görüşündeyiz, ancak bunun nasıl yapılacağına ilişkin somut planlamaların yapılması gerektiğinin de altını çiziyoruz” diyerek sözlerine devam eden Stefanu gerçekleştirdikleri görüşmede sadece limanının değil, aynı zamanda marinanın ve çevresinin gelişimine ilişkin daha geniş konuları da ele aldıklarını ifade etti.
Söz konusu projenin ilgili bakanlık ile ad hoc komite tarafından ele alındığını söyleyen Stefanu tüm bu planlamada Larnaka şehrinin de söz hakkının olduğunu ve olması gerektiğini belirtti. Kıbrıs Limanlar İdaresi’nin özellikle limanla ilgili planlaması tamamlandığında, Larnaka limanının mümkün olan en iyi şekilde kullanılması ve bunun için gerekli olan bu planlamanın nasıl ilerleyebileceğini öğrenmek için tekrar görüşeceklerini söyleyen Stefanos Stefanu bu projenin sadece Larnaka şehri açısından değil, aynı zamanda daha geniş anlamda yerel ekonomi açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Geçmişte Limasol limanındaki faaliyetlerin özelleştirilmesi konusunda o dönemde yapılan kötü anlaşmanın özellikle bir unsuruna bir kez daha değinen Stefanu bu konunun aynı zamanda Larnaka limanını da ilgilendirdiğine işaret ederek, skandal niteliğindeki bu kötü anlaşmada Larnaka limanının bir noktadan daha fazla faaliyeti olması durumunda Limasol limanını işleten şirkete tazminat ödenmesini öngören bir maddenin olduğunu hatırlattı. Böylesi bir şeyin kabul edilemez olduğunu herkesin idrak edebildiğini kaydeden Stefanu bunun Larnaka limanının da aleyhine olduğunu dile getirdi. Stefanos Stefanu “Bize anlaşmadaki bu maddenin ortadan kaldırılması için hükümetin çaba gösterdiği söylendi, ancak görüldüğü kadarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemede davayı kaybetti” diye ekledi.
KITION şirketinin 15 çalışanının durumuyla ilgili bir soruya yanıtında AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “AKEL olarak, emekçileri ilgilendiren konularda özel hassasiyetimiz var. Tüm yatırıma ilişkin anlaşmanın çökmesinin ardından KITION şirketinde çalışan emekçilerin akıbetinin ne olacağı konusunda ortaya çıkan bazı sorunlar var. Hedef elbette ki emekçilerin haklarının güvence altına alınmasıdır. Bu yönde bir çaba ortaya koyulduğunu biliyorum. Meseleyi sendika, Kıbrıs Limanlar İdaresi ve buna bağlı olarak Bakanlık görüşüyor. Bizi ilgilendiren konu emekçilerin haklarının nasıl güvence altına alınacağını görmektir” dedi.