Hükümet verdiği pasaportların gerçek sayısını neden vatandaşlardan, medyadan, Avrupa kurumlarından sakladı?
AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada, en nihayet İçişleri Bakanı Nikos Nuris’in Anastasiadis hükümeti tarafından verilen pasaport sayısı hakkındaki gerçeği söylemek zorunda kaldığını, 6300’den fazla pasaport verilirken, 1400’den fazla başvurunun da beklemede olduğunu ve bu sayıların hesaplanandan daha büyük olduğunu belirtti.
Stefanu somut olarak 2013’ten 2020 Ağustos ayı ortasına kadar, hükümetin 3137 yatırımcıyı ve aralarında onların eşleri, ebeveynleri, kayınvalideleri, kayınpederleri, çocukları ve hatta yatırımcıların ikinci eşleri dâhil olmak üzere 3177 aile ferdini vatandaşlığa kabul ettiğinin böylece açıkça ortaya çıktığını kaydetti.
İçişleri Bakanı Nikos Nuris’in geçen Ağustos ayında yaptığı basın toplantısında, 2007’den bu yana yaklaşık 4000 vatandaşlığın verildiğini söylediğini Maliye Bakanlığı’nın geçen Eylül ayında yayınladığı araştırmada da 2013’ten 2019’un sonuna kadar 3000’den az vatandaşlığın verildiğinden söz ettiğini hatırlatan Stefanu bu sayıların hükümetin başından beri telaffuz ettiği sayılardan çok daha yüksek olduğuna işaret etti.
AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu hükümeti şu sorulara yanıt vermeye çağırdı:
- Hükümet verdiği pasaportların gerçek sayısını neden vatandaşlardan, medyadan, Avrupa kurumlarından sakladı?
- Hükümet kendi kararlarıyla kriterleri gevşetip, yatırımcıların kayınlarına bile pasaport dağıttığını ve bunun sonucunda vatandaşlığa geçişlerin iki katına çıktığını neden gizliyor?
- Anastasiadis hükümetinin hazırladığı program hakkında AB’nin Kıbrıs aleyhine işlem başlatmasının sorumluluğunu kim üstlenecek?
- Ve elbette kritik bir soru cevapsız kalmaya devam ediyor: Başka hangi Avrupa ülkesinde Cumhurbaşkanı ve hükümetin bakanları, kendilerinin kurduğu ve tek başlarına yürüttükleri bir programdan on milyonlar kazanan bürolarla ve ticari çıkar çevreleriyle böylesine bağlantılıdır?