Όχι σε διαδικασίες εξπρές για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
Από την πρώτη ανάγνωση του πακέτου νομοσχεδίων για τη δικαστική μεταρρύθμιση -νομοσχεδίων που πήραμε πριν από πολύ λίγες μέρες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής- έχουμε διαπιστώσει ασάφειες, κενά και αδυναμίες. Έχουμε υποβάλει αριθμό εισηγήσεων για τροποποιήσεις και στο νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά και στα υπόλοιπα νομοσχέδια, καθώς και σειρά ερωτήσεων οι οποίες παραμένουν αναπάντητες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως, για παράδειγμα, νοουμένου ότι θα δημιουργηθεί καινούριο Εφετείο, ποιος είναι ο αριθμός των υποθέσεων που θα κληροδοτηθούν στο νέο Εφετείο από το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο. Διότι η έγνοια και η αγωνία μας είναι, εφόσον δημιουργηθούν νέα δικαστήρια, αυτά να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
Έχει γίνει μια προσπάθεια για μη εφαρμογή των ρυθμίσεων που προνοεί ο Κανονισμός της Βουλής, για να οδηγηθεί τάχιστα στην Ολομέλεια του Σώματος η συνταγματική τροποποίηση για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Είναι θέση μας ότι αυτά τα σοβαρά ζητήματα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και του δέοντος ελέγχου και σε επίπεδο Επιτροπής, αλλά και από την Ολομέλεια της Βουλής. Απευθύναμε έκκληση στον Πρόεδρο της Επιτροπής να σεβαστεί τη βούληση αριθμού κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή του Κανονισμού και συνάμα για συνέχιση της συζήτησης, δεδομένου και του γεγονότος ότι ακόμα και σήμερα ενώπιον της Επιτροπής ήταν προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για σειρά προνοιών που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, με ανοικτό το ενδεχόμενο μεταγενέστερα οι μεταρρυθμίσεις να κριθούν εν όλω ή εν μέρει αντισυνταγματικές.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως δηλώσαμε και τις προηγούμενες μέρες, επαναλαμβάνουμε τη σοβαρή μας ένσταση με τις διαδικασίες εξπρές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι οι διεργασίες έξω από τη Βουλή χρονίζουν δεν μπορεί να μεταφέρει την ευθύνη στο Κοινοβούλιο, το οποίο οφείλει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να μελετήσει τα νομοσχέδια και να οδηγήσει στην Ολομέλεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για ολοκληρωμένη μελέτη και ψήφιση τους πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής.
07/04/2021