Home  |  Βουλή   |  Σκουπιδότοπος η Κύπρος από την ανεπαρκή λειτουργία πράσινων σημείων

Σκουπιδότοπος η Κύπρος από την ανεπαρκή λειτουργία πράσινων σημείων

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος το μεγάλο θέμα των πράσινων σημείων και των προβλημάτων που προκύπτουν από την μη επαρκή λειτουργία τους.

Είναι φανερό ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί για τη διαχείριση των αποβλήτων δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι ακριβώς λόγω της ανεπάρκειας στη λειτουργία των πράσινων σημείων, από το κλείσιμο των σκυβαλότοπων στον Κοτσιάτη και το Βατί και μετά, ολόκληρη η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, παρουσιάζοντας μια απαράδεκτη εικόνα.

Οι διαπιστώσεις, δυστυχώς, σε σχέση με το εν λόγω θέμα παραμένουν -όπως και τα τελευταία χρόνια- οι ίδιες. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στη Λευκωσία λειτουργεί μόλις ένα πράσινο σημείο, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 250.000 πολιτών, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχει πράσινο σημείο, ενώ οι ορεινές κοινότητες είναι στην ουσία εντελώς αποκλεισμένες από τα πράσινα σημεία.

Ο αριθμός των πράσινων σημείων είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, αφού από τα 68 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, σήμερα λειτουργούν μόλις 23 πράσινα σημεία. Πλείστα από αυτά δεν βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμα από τους πολίτες. Επιπρόσθετα, έχει επισημανθεί από όλους τους εμπλεκόμενους η παντελής ανυπαρξία υποδομών επαναχρησιμοποίησης γενικότερα και ειδικότερα στους ίδιους τους χώρους των πράσινων σημείων, ενώ τα ωράρια λειτουργίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Τέλος, έχουν εντοπιστεί προβληματικές πρόνοιες στα συμβόλαια των διαχειριστών, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν με ενέργειες των Συμβουλίων ΟΕΔΑ. Από όσα έχουν συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, όπου την ευθύνη διαχείρισης έχουν τα ίδια τα Συμβούλια ΟΕΔΑ.

Κατά τη συζήτηση, τύχαμε ενημέρωσης από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξής και Περιβάλλοντος για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων πράσινων σημείων, κέντρων επαναχρησιμοποίησης, γωνιών ανακύκλωσης και σημείων συλλογής.

Έχω ζητήσει εκ μέρους της Επιτροπής από τον αρμόδιο Υπουργό όπως καταθέσει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών ένα οδικό χάρτη, με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των σχεδιασμών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει η βούληση για να μετατραπούν οι σχεδιασμοί σε πράξεις.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα και θα επανέλθει.

07/04/2021

PREV

Όχι σε διαδικασίες εξπρές για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης «ΚΙΒΩΤΟΣ»