Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Γιώργος Λουκαΐδης   |  Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, στην Τελετή βράβευσης του 2ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΑΚΕΛ – «Αριστερά – GUE/NGL»

Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, στην Τελετή βράβευσης του 2ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΑΚΕΛ – «Αριστερά – GUE/NGL»

 

———————————————————————————————————————

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021, 10:30 π.μ., Chateau Status, Λευκωσία

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην τελετή βράβευσης του 2ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς – GUE/NGL. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καταφέρνουμε να διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση, μετά από μερικές αναβολές, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν την προηγούμενη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, κυρίως, που μπορούμε ξανά μετά από καιρό, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ανταμώνουμε μαζί, σε ένα όμορφο δικοινοτικό συναπάντημα σαν κι αυτό.

 

Μέσα από τις φωτογραφίες του διαγωνισμού μπορούμε να αντικρίσουμε το Κυπριακό διαμέσου των εικόνων που απαθανάτισαν με το φακό τους Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλης καταγωγής φωτογράφοι. Εικόνες μέσα από διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις και από διάφορα μέρη της Κύπρου. Εικόνες που δείχνουν από την μια την τραγική όψη του απαραδέκτου διχοτομικού στάτους κβο, αλλά που την ίδια στιγμή μας στέλνουν μηνύματα ελπίδας για ένα ειρηνικό μέλλον, μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

 

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, βλέπουμε όσα βαραίνουν τις καρδιές μας και μας υπενθυμίζουν ότι δεν είναι αυτή την Κύπρο του σκοτεινού διχοτομικού στάτους κβο που θέλουμε. Ότι δεν μας αξίζει η Κύπρος των συρματοπλεγμάτων, των οδοφραγμάτων, της έντασης και των κινδύνων και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη διαίρεση που βιώνουμε, Ε/κ και Τ/κ, για 47 ολόκληρα χρόνια.

 

Ένα στάτους κβο που δεν είναι ούτε βιώσιμο αλλά ούτε και στατικό, αφού η άγονη παρέλευση του χρόνου εδραιώνει μέρα με τη μέρα περαιτέρω τα τετελεσμένα της κατοχής και της διαίρεσης, τόσο επί του εδάφους όσο και στις συνειδήσεις πολλών συμπατριωτών μας.

 

Εμείς προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Κύπρο. Την Κύπρο που μας αξίζει και που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από τον έλεγχο και τις παρεμβάσεις των όποιων τρίτων και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Που θα επουλώνει τις ανοικτές πληγές με τρόπο που δεν θα αφήνει έδαφος για νέες τραγωδίες αλλά αντίθετα, στη θέση της σημερινής ανωμαλίας και των θανάσιμων κινδύνων που ενυπάρχουν για το λαό μας, θα οικοδομηθεί ένα μέλλον συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης για όλα τα παιδιά της μάνας κυπριακής γης.

 

Εμείς για αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, χωρίς να πτοούμαστε από τις τρέχουσες αρνητικές συγκυρίες στο Κυπριακό. Αντίθετα, θα αγωνιστούμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, με τους οποίους μας ενώνουν κοινά συμφέροντα για την επανένωση της πατρίδας μας. Θα αγωνιστούμε με ολόκληρο τον κυπριακό λαό για να σπάσουμε το βαθύτερο ίσως αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το Κυπριακό, το οποίο είναι ταυτόχρονα και το πιο επικίνδυνο και οριακό στην ιστορία του προβλήματος. Θα αγωνιστούμε σε όλα τα επίπεδα για να επανέλθει το τρένο της επανένωσης στις ράγες του.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Η επαναπροσέγγιση δεν είναι μια ευκαιριακή πολιτική για εμάς, αλλά τομέας πολιτικής δράσης γραμμένος στο DNA μας. Μια ιστορία που ξεκινά από τους κοινούς αγώνες Ε/κ και Τ/κ εργατών για ένα κομμάτι ψωμί μέχρι και τους αγώνες μετά το 1974 για να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξαν μεταξύ των δύο κοινοτήτων τα εγκλήματα των σωβινιστών της κάθε κοινότητας, η τούρκική εισβολή, η κατοχή και οι φορείς προώθησης του εθνικισμού και νεοφασισμού μέχρι και σήμερα. Με αυτές τις παρακαταθήκες συνεχίζουμε τους σημερινούς μας αγώνες.

 

Ολοκληρώνω, μεταφέροντας εκ μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση του 2ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας. Ξεχωριστά συγχαρητήρια απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα σε όσους διακρίθηκαν οι φωτογραφίες τους στο διαγωνισμό. Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ την κριτική και οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, καθώς και το Γραφείο Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ.

 

Ευελπιστούμε αυτός ο ωραίος δικοινοτικός Διαγωνισμός να καταστεί θεσμός, ακολουθώντας την ίδια επιτυχή πορεία και στο μέλλον.

 

Σας ευχαριστώ.

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Άντρου Κυπριανού στο Πολιτικό Μνημόσυνο για τον Δημήτρη Χριστόφια

NEXT

Άνοιγμα του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ