Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Άνοιγμα του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Άνοιγμα του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Άνοιγμα του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκο Ιωάννου

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, οι βετεράνοι μας, η νέα γενιά, οι φίλοι μας από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, οι πνευματικοί άνθρωποι της Αριστεράς. Μαζί μας χωρίς φυσική παρουσία είναι οι χιλιάδες που έχουν στραμμένο το βλέμμα και τη σκέψη τους σε τούτο το χώρο. Από σήμερα, από τούτο εδώ το χώρο το στάδιο Ελευθερία ξεκινά η αντεπίθεση για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπορά της τύχης. Να αποδείξουμε ότι ήμασταν και θα είμαστε τέκνο της ανάγκης. Οι ρίζες μας κρατούν πολύ βαθιά. Τρέφονται από τα κουφάρια των συντρόφων μας των μεγάλων ταξικών και απεργιακών αγώνων. Οι ρίζες μας είναι πολύ βαθιά ριζωμένες και δροσίζονται από τα κορμιά των ηρώων μας που έπεσαν για δημοκρατία και ελευθερία. Οι αγκάλες αυτού του κόμματος δεν χωρούν μόνον τους ελληνόφωνες αυτού του νησιού. Χωρούν και τους Τουρκοκύπριους και τους Αρμένηδες και τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους. Οι ρίζες μας δεν ξεχωρίζουν. Τρέφονται από το χώμα της ίδιας μάνας γης.

Με κριτική και αυτοκριτική διάθεση, με αίσθημα ευθύνης προς τη ιστορία μας, χωρίς να ξεστρατίσουμε από τις αρχές μας. Με σεβασμό προς τη προσφορά των γονιών και των παππούδων μας , αγωνία -έγνοια για τα παιδιά μας και το μέλλον του κόμματος και του τόπου θα βρούμε τη στράτα μας. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε και δεν θα λιγοψυχήσουμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε οι πρωτοπόροι. Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα κλείσουμε 100 χρόνια ζωής και προσφοράς. Μία θα πρέπει να είναι η υπόσχεση μας. Να παλέψουμε για να σηκώσουμε πιο ψηλά το τιμημένο κόκκινο λάβαρο για να κυματίζει περήφανο όπως του πρέπει και όπως του αξίζει.΄

Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι Κομμάτων

Κύριοι Πρέσβεις.

Φίλοι εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Εγκάρδια σας καλωσορίζουμε στο 23ο Παγκύπριο Συνέδριο. Η παρουσία σας τιμά ιδιαίτερα το Συνέδριο και το ΑΚΕΛ. Ευχαριστούμε για τη παρουσία σας.

Δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας κατέστη αδύνατο να βρίσκονται εδώ σήμερα με φυσική παρουσία σύντροφοι από τα αδελφά κομμουνιστικά, εργατικά και αριστερά Κόμματα και κινήματα τα οποία είθισται να βρίσκονται σε κάθε Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Έχουν στείλει οπτικογραφημένα μηνύματα και έτσι χάρη στην τεχνολογία θα επαναβεβαιωθούν οι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στα Κόμματα μας, η διαχρονική αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος και ο λαός της για ειρήνη, επανένωση, πρόοδο και ευημερία.

Αγαπητοί μας Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες

Σας καλωσορίζουμε με χαρά στο Συνέδριο μας. Το συρματόπλεγμα που ματώνει το χώμα της κοινής μας πατρίδας πρέπει να γίνει παρελθόν. Μπροστά στον εφιάλτη της διχοτόμησης εμείς απαντούμε με κοινό αγώνα για την ειρήνη και την επανένωση. Ενώνουμε τα χέρια και επιμένουμε να παλεύουμε για την Κύπρο που ονειρευόμαστε. Κύπρο ενωμένη, ομόσπονδη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και αποστρατιωτικοποιημένη, πατρίδα όλων των παιδιών της.

Σύντροφοι μας, τιμημένοι βετεράνοι

Η δική σας δουλειά, οι αγώνες και οι θυσίες σας ανέβασαν το ΑΚΕΛ ψηλά. Το παράδειγμα σας μας γεμίζει δέος,συγκίνηση και υποχρέωση. Μακάρι να σταθούμε, έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοι, για να καταφέρουμε να σηκώσουμε σήμερα το βάρος της ευθύνης να δυναμώσουμε το ΑΚΕΛ, να το ανεβάσουμε στη θέση που του αξίζει. Να είστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια αυτή θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Θερμά καλωσορίζουμε στο Συνέδριο και τη νεολαία της ΕΔΟΝ. Το πιο μαχητικό, το πιο ενθουσιώδες και το πιο αγνό κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος. Το κοίτασμα που γεννά ελπίδα και δύναμη για το αύριο του ΑΚΕΛ, για το αύριο της Κύπρου.

Καλωσορίζουμε θερμά όλους τους Σύνεδρους, που εκπροσωπούν το κομματικό σύνολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τιμήσουν την ιδιότητα τους και αυτές τις μέρες οι συζητήσεις θα γίνουν με μόνο γνώμονα το πώς θα τραβήξει το ΑΚΕΛ μπροστά, πως θα μπορέσει η Κύπρος να γυρίσει σελίδα.

Το 23ο Συνέδριο συνέρχεται μέσα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες για την Κύπρο και τον κόσμο ολόκληρο. Ο ιμπεριαλισμός ανοίγει νέους κύκλους συγκρούσεων και αίματος, προσφυγοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους. Στην οικονομική κρίση που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία, προστέθηκε και η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού που έρχεται να οξύνει περισσότερο την οικονομική και κοινωνική αστάθεια. Τον λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι λαοί. Εδώ είναι η πρόκληση και το χρέος των δυνάμεων που αντιστέκονται και παλεύουν. Να μπουν μπροστά δυναμικά, να αντικόψουν τη νέα επίθεση που έρχεται, να γίνουν η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, να γίνουν η δύναμη των αδυνάτων.

Στην Κύπρο η διχοτόμηση μάς χτυπά την πόρτα. Το ποτάμι αίματος που χύθηκε για να μην περάσει ο φασισμός, να μην περάσει ο Αττίλας κυλά ορμητικό μέσα στη συνείδηση του καθενός μας με ένα και μόνο ερώτημα: θα υπογράψουμε εμείς την καταδίκη αυτού του τόπου; Όχι. Χίλιες φορές όχι. Εμείς σίγουρα όχι. Όσο υπάρχει το ΑΚΕΛ σε αυτό τον τόπο θα αγωνίζεται για να έρθει η ειρήνη και η επανένωση στη μικρή μας πατρίδα. Όσο απλώνει φύλλα αυτό το δέντρο, ο αγώνας για δροσιά τζιαι ποσπασιάν θα δυναμώνει.

Το ΑΚΕΛ οφείλει στον τόπο και στο λαό να σταθεί δυνατό ως ανάχωμα ασφάλειας. Απέναντι από μια κυβέρνηση που άλωσε τα πάντα. Σήμερα που βρέθηκαν χείλη ελληνοκυπρίων να ξεστομίσουν τη σκέψη για λύση δύο κρατών, σήμερα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι εντάξει οι πολλοί να αγωνίζονται να επιβιώσουν και οι λίγοι να πλουτίζουν σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, σήμερα που βαφτίζουν το ξεπούλημα μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σήμερα που θέλουν να τους παραδώσουμε άνευ όρων όσα έχτισαν οι γονείς και οι παππούδες μας με τους αγώνες το αίμα και τον ιδρώτα τους, σήμερα το ΑΚΕΛ πρέπει και μπορεί να υψώσει ανάστημα, να μπει μπροστά, να πρωταγωνιστήσει για την αλλαγή και την προοπτική της Κύπρου.

Για αυτό και θα συζητήσουμε τις μέρες αυτές του Συνεδρίου συντροφικά, εποικοδομητικά, ανοιχτά, ελεύθερα και δημοκρατικά για τα του οίκου μας. Θα μπούμε στη ουσία, θα δούμε τις πραγματικότητες,θα εξετάσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Για το πώς να γίνει το ΑΚΕΛ αυτό που ήταν, αυτό που είναι: δύναμη από το λαό, για το λαό.

Τα Συνέδρια του ΑΚΕΛ δεν ήταν ποτέ συνάξεις εντυπωσιασμού, ούτε πεδία προσωπικών ανταγωνισμών. Το Συνέδριο είναι βήμα, το ψηλότερο βήμα, για να γίνει προβληματισμός και διάλογος με τόλμη και ειλικρίνεια. Λίκνο αποφάσεων τις οποίες πρέπει να βάλουμε μπροστά για να τις κάνουμε πράξη από την επόμενη κιόλας μέρα.

Συνέδριο που θα επαναβεβαιώσει τις ρίζες, τον χαρακτήρα και την ιδεολογία ενός Κόμματος που έρχεται από μακριά και πάει ακόμα μακρύτερα. Το ΑΚΕΛ είναι το γέννημα της ανάγκης, το τέκνο των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων, των μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Είναι η οργή αυτών που δεν είχαν τίποτε και πάλεψαν για τα πάντα, η δύναμη και ο παλμός στα χιλιάδες στόματα που απαίτησαν ζωή και αξιοπρέπεια, που φώναξαν ότι δεν θα περάσει ο φασισμός, που έπεσαν την πρώτη γραμμή γι΄ ανεξαρτησία, λευτεριά και δημοκρατία. Είναι η δυνατή φωνή όλων των Κυπρίων που οραματίζονται και αγωνίζονται για την Κύπρο του αύριο.

Σήμερα είμαστε εδώ για να δυναμώσουμε αυτή τη φωνή με τη ψυχή, τη σκέψη με το μυαλό μα τη δουλιά μας.

Είμαστε εδώ για να μεγαλώσουμε το ανθρώπινο ποτάμι των χιλιάδων που προσβλέπουν στο ΑΚΕΛ, να ανοίξει δρόμους, να φωτίσει την προοπτική, να στεριώσει την ελπίδα, να φέρει καλύτερες μέρες,να φέρει την αλλαγή που τόσο χρειάζεται ο τόπος, να γυρίσει τον ήλιο, να φωτίσει το αύριο του λαού μας.

Ζήτω το 23ο Συνέδριο!

Ζήτω το ΑΚΕΛ!

PREV

Κιζίλγιουρεκ: Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η παράνομη χορήγηση υπηκοοτήτων στα κατεχόμενα

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ