Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Ανεξάρτητα από την ήττα είναι ιστορική ανάγκη η αλλαγή, του Κώστα Λεωνίδα

Ανεξάρτητα από την ήττα είναι ιστορική ανάγκη η αλλαγή, του Κώστα Λεωνίδα

Ύστερα από την ανατροπή που έγινε στη Σοβιετική Ένωση  και την επικράτηση του καπιταλισμού υπήρξε μια απογοήτευση σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και τους οπαδούς τους, πολλά δε
κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης άλλαξαν πολιτική ενώ άλλα ενσωματώθηκαν στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Παράλληλα επικράτησε μια αδιαφορία και τα προβλήματα των λαών έμειναν στάσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και έκανε επίθεση για κατάργηση των συμβάσεων του οκτάωρου και των ωφελημάτων των εργαζομένων. Ήδη στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει υποβάλει νομοσχέδιο για δεκάωρη εργασία, κατάργηση της απεργίας και ένα σωρό αντιδραστικές ρυθμίσεις.

Ανεξάρτητα από την ήττα είναι ιστορική ανάγκη  η αλλαγή. Η κοινωνία έχει περάσεις από διάφορα συστήματα, πρωτόγονο κοινωνικό σύστημα, δουλοκτητικό σύστημα, φεουδαρχικό σύστημα, καπιταλιστικό σύστημα και κάθε φορά που το σύστημα είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας βάσει της υλιστικής θεωρίας αντικαθίσταται, για αυτό και το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο έχει σαπίσει ιστορικά θα αντικατασταθεί από το κομμουνιστικό. Επισημαίνω ότι  και στο καπιταλιστικό υπήρχαν νίκες και ήττες. Ήδη ο καπιταλισμός σήμερα  έχει δημιουργήσει όλες τις προυποθέσεις για την αλλαγή

Έχει καταστρέψει τη μεσαία τάξη και συγκέντρωσε το κεφάλαιο σε λίγα χέρια, έχει δημιουργήσει το προλεταριάτο που είναι ο νεκροθάφτης του κεφαλαίου για αυτό είναι αναγκαία η αλλαγή του συστήματος γιατί είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Τώρα πότε θα γίνει αυτό δεν μπορεί κανένας να το καθορίσει υπάρχουν όμως όλες οι συνθήκες για την αλλαγή.

Όσο αφορά τα προβλήματα του κυπριακού λαού δυστυχώς υπάρχει μια στασιμότητα, αντιμετωπίζονται επιφανειακά και το Κόμμα μας, το Κόμμα του εργαζόμενου λαού μένει στις υποσχέσεις.

Το νερό έχει ξεχειλίσει στα φράγματα αλλά η τιμή του είναι όπως το πετρέλαιο. Το ρεύμα το ίδιο. Kαμιά προσπάθεια δεν γίνεται για μείωση των χρεώσεων και ο φτωχόκοσμος δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα αγαθά που είναι απαραίτητα προς το ζειν.

Καμιά διαμαρτυρία, καμιά απεργία καμιά εκδήλωση μαζική και ακόμα και αν γίνει κάτι είναι σπασμωδικό που δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι λαικές οργανώσεις έχουν μείνει στο «θα». Καλέστε κύριοι τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί και ο κόσμος θα ανταποκριθεί.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών μας έχουν τιμωρήσει για την αδράνεια μας. Το λαό δεν τον ενδιαφέρει ούτε για τα ταξίδια του Προέδρου, ούτε για τα χρυσά διαβατήρια. Θέλει να λύσει τα
προβλήματα του. Θέλει να έχει δουλειά, να μπορεί να θρέψει την οικογένεια του χωρίς να πετσοκόβεται ο μισθός του με τις ψηλές χρεώσεις του ρεύματος, του νερού και των φόρων.

Παλιά στους συλλόγους, στα καφενεία και στις λέσχες συζητούσε πότε θα γίνει σοσιαλισμός για να λυθούν τα προβλήματα του. Πότε θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από

άνθρωπο. Τώρα στις λέσχες συζητούν για την μάππα,  όχι για τα προβλήματα. Τις λέξεις «σοσιαλισμός» ή «ιμπεριαλισμός» θέλεις ματογυάλια να τις βρεις στη Χαραυγή που είναι το όργανο του Κόμματος,αλλά αφιερώνει αρκετές σελίδες για το ποδόσφαιρο αντί να φροντίζει για την αυτομόρφωση του λαού. Ποιοι γνωρίζουν για το κομμουνιστικό μανιφέστο που είναι το άσμα ασμάτων του Μάρξ? Πόσοι γνωρίζουν για τη ζωή των Μάρξ, Εγκελς, Λένιν.

Δώστε έμφαση στη κομμουνιστική ιδεολογία. Βοηθήστε το λαό να αποκτήσει καλύτερους όρους και ποιότητα ζωής και τότε θα μας ακολουθήσει. Μορφώστε το λαό για να μην του κόψετε το κεφάλι. (Βίκτωρ Ουγκώ).

Όσο αφορά τις τελευταίες εκλογές καθώς και τις προηγούμενες που χάσαμε τα κυριότερα Δημαρχεία, αυτό οφείλεται στις οργανωτικές αδυναμίες και τη λειψή λειτουργία των ομάδων και των ΑΚΤΙΒ.

Με εκτίμηση

Κώστας Λεωνίδα
Βετεράνος Ακελιστής
Βετεράνος Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Για πάντα Κομμουνιστής
Λεμεσός.

PREV

Πρώτες σκέψεις μετά το αποτέλεσμα, του Nικόλα Ιωαννίδη

NEXT

Η κοινωνία θέλει ένα πιο μαχητικό ΑΚΕΛ, του Μιχάλη Φελλά