Home  |  Ευρωκοινοβουλευτική Δράση - Δράση / Ευρωκοινοβούλιο / Δράση / Δηλώσεις   |  Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία

Το ΑΚΕΛ Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία αποτελεί τη διαφορετική φωνή. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τις πολιτικές της ΕΕ που συσσωρεύουν αδιέξοδα και ανισότητες για τους λαούς της. Είμαστε η φωνή όσων πιέζονται σήμερα από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την αυθαιρεσία των τραπεζών. Η ψήφος στο ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία ενισχύει τη δύναμη της διεκδίκησης για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυναμώνει τη φωνή και το όραμα για μια Ευρώπη θεμελιακά διαφορετική, ειρηνική, κοινωνική, δημοκρατική.

Δύναμη Διεκδίκησης στην Ευρώπη

1. Η φωνή της Κύπρου και της επανένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Αριστεράς αποτελούν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο τη φωνή κάθε Κύπριου, Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου, που πιστεύει στη λύση, την επανένωση και την ειρήνη. Είναι η καθαρή φωνή που με συνέπεια υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.,

2. Για την Ευρώπη της ειρήνης

Η ΕΕ δένεται βαθύτερα με το ΝΑΤΟ και διοχετεύει δεκάδες δις ευρώ στην πολεμική βιομηχανία. Το αίμα ρέει στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, αλλά η ΕΕ επιλέγει να στέλνει όπλα στον Ζελένσκι αντί να πάρει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τερματισμό της ρωσικής εισβολής και του πολέμου. Στη Γάζα, συγκαλύπτει τη γενοκτονία που διαπράττει ο Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων. Ενδυνάμωση της Αριστεράς θα είναι ηχηρό μήνυμα από τους λαούς της Ευρώπης υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, τερματισμού των πολέμων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Μήνυμα ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Με δυο λόγια: Μήνυμα ειρήνης, για την Ευρώπη της ειρήνης.

3. Αξιοπρέπεια για τον κόσμο της εργασίας

Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που παράγειτον πλούτο και κινεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ασφάλεια και υγεία στην εργασία, το δικαίωμα στην οργάνωση είναι πρώτες προτεραιότητες για την Ομάδα της Αριστεράς και το ΑΚΕΛ που συνδέουν τη δράση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με τους αγώνες των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διεκδικούμε αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σύγχρονες πολιτικές για τους εργαζόμενους γονείς.

4. Φορολογήστε τράπεζες – στηρίξτε την κοινωνία

Κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, επιτόκια, ενοίκια, πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας της Κύπρου και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Την ίδια ώρα, συσσωρεύεται αμύθητος πλούτος στα χέρια τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Διεκδικούμε τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας. Με αυτούς τους πόρους μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα γενναίο σχέδιο στήριξης των νοικοκυρών απέναντι στην ακρίβεια και τα αυξημένα επιτόκια.

5. Καθαρή φθηνή ενέργεια για όλους

Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των ΑΠΕ και πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια. Έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις για να εξασφαλιστεί άμεσα καθαρή ενέργεια και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Απαιτούμε από την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αγορά ρεύματος από ΑΠΕ όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Διεκδικούμε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9% ενόσω συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την ΕΕ να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας.

6. Δίπλα στους αγρότες

Για τον κόσμο της αγροτιάς, η Κοινή Αγροτική Πολιτική έφερε αδιέξοδα, υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, αλλά και δραματική συρρίκνωση των αγροτικών μονάδων στην Ευρώπη. Το κόστος παραγωγής οδηγεί τους αγρότες σε ασφυξία. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους αγρότες της Ευρώπης και διεκδικούμε μια διαφορετική αγροτική πολιτική που να προωθεί την επισιτιστική ασφάλεια, ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, να εγγυάται αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και να προστατεύει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων.

7. Όχι στη κατάργηση του βέτο

Η Ευρώπη δεν ανήκει στη γραφειοκρατία, τα διευθυντήρια και τα λόμπι των πολυεθνικών. Διεκδικούμε δημοκρατικές αλλαγές όπως η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και ο έλεγχος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ που θα πλήξει τα μικρότερα κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος. Καλούμε την κυβέρνηση
Χριστοδουλίδη να μη σιωπά για το θέμα και να αφήνει άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

8. Αντικαταστήστε το «Δουβλίνο» με ένα σύστημα αλληλεγγύης

Πάνω από 27 χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη και να διαφύγουν από πολέμους, συγκρούσεις και φτώχεια. Η ΕΕ πρέπει να καταργήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες του μεσογειακού νότου, όπως η Κύπρος. Απαιτείται ένα σύστημα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη με βάση τον πληθυσμό και τη δυνατότητα του καθενός. Διεκδικούμε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα κι αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων, Κύπριων και ξένων.

9. Ισότητα – αξιοπρέπεια – ανθρώπινα δικαιώματα

Η Αριστερά είναι ταυτισμένη με τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πιστεύουμε ότι η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα είναι πλούτος για την Ευρώπη και κομμάτι της ταυτότητάς της. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, στο σεξισμό και την ομοφοβία, σε καθετί που δηλητηριάζει με μίσος τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Υπερασπιζόμαστε την ισοτιμία ανδρών και γυναικών, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη.

10. Μπλόκο στην ακροδεξιά

Η ακροδεξιά είναι εντός των πυλών. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να θυμηθούν την Ιστορία τους. Η Κύπρος που πληρώνει ακόμα αυτά τα ιδεολογήματα δεν δικαιούται να ξεχάσει. Το ΑΚΕΛ, η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη στην Κύπρο που αρνήθηκε την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς κι αντιπαρατέθηκε με τη μισάνθρωπη ρητορική της. Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη της Κύπρου σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της προόδου και της αλληλεγγύης στον τόπο μας.

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία

Γεωργίου Γιώργος

Ο Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής και ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left).

Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μέλος των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ΕΕ – Τουρκίας και ΕΕ – Ρωσίας αντίστοιχα.

Είναι επίσης ο σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, ενώ με την αποκαλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, Βοηθός Διευθυντής στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις από το 2011 μέχρι το 2019. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Είναι 60 ετών.

 

Θεολόγου Άννα

Η Άννα Θεολόγου είναι οικονομολόγος.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου απ’ όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) με ειδίκευση στη διαχείριση ενεργειακών πόρων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία απόκτησης πτυχίου νομικής (LLB) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου κατά τη βουλευτική περίοδο 2016-2021. Ως βουλευτής, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης συμμετείχε ως εκλελεγμένο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στην επιτροπή των σχέσεων με τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι 38 ετών.

 

Καλοψιδιώτου Σταύρη

Η Σταύρη Καλοψιδιώτου είναι νομικός-διεθνολόγος.

Είναι επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του Γραφείου Κυπριακού και του Γραφείου Δικαιοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, όπου εργάζεται ως επαγγελματικό στέλεχος.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Queen ανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και απέκτησε μεταπτυχικό και διδακτορικό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο από τα Πανεπιστήμια LSE και Leicester Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ολοκλήρωσε την πρακτική της ως ασκούμενη δικηγόρος στη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διετέλεσε σύμβουλος της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ και της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στους τομείς των πολιτικών ελευθεριών, της δικαιοσύνης και των εξωτερικών υποθέσεων. Συμμετείχε σε Υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά το 2017 και της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια.

Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Frederick και στο Alexander College. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

Είναι 43 ετών.

 

Καραγιάννης Άντρος

Ο Άντρος Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας από το 2011.

Σπούδασε γερμανική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λειψίας στη Γερμανία. Συνέχισε τις σπουδές του με μαθήματα αγγλικής και γαλλικής γλώσσας-φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Leeds Ηνωμένου Βασιλείου και Μetz Γαλλίας, καθώς και στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Εργάστηκε ως ξεναγός, ως καθηγητής Αγγλικών και Γερμανικών σε ιδιωτικές σχολές, σε σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τρία χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Δερύνειας.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ), Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας Ζώων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Είναι 51 ετών.

 

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι Ευρωβουλευτής και ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left).

Είναι συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και η διατριβή του αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέγηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995.

Το 2010 αναγορεύτηκε σε Καθηγητή, διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι το 2019. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι 64 ετών.

 

Στέλιου Μέλανη

Η Μέλανη Στέλιου είναι ηθοποιός.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Versus και την Ομάδα ONE/OFF. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στο BBC, ITV και Channel 4, στο Λονδίνο για θέματα παρουσίασης και ΜΜΕ. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παρουσίαση καθώς και με την επιμέλεια και την καλλιτεχνική ευθύνη της παραγωγής διαφόρων ντοκιμαντέρ, εκπομπών, φεστιβάλ και συναυλιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Διετέλεσε Διευθύντρια Ανάπτυξης Παραγωγών του Τηλεοπτικού Σταθμού Σίγμα και υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας για την παραγωγή ενεργειών και τηλεοπτικών προγραμμάτων του σταθμού για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Είχε υπό την επίβλεψη της την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούσαν κυρίως περιβαλλοντικές δράσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Είναι μέλος και πρέσβειρα του κινήματος «Mothers Rise Up», ιδρυτικό μέλος της ομάδας «300k Trees in Limassol» και επίτιμο μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Φίλοι της Γης».

Είναι 48 ετών.

 

Έξι υποψηφιότητες.
Ένα καθαρό μήνυμα:
«Δύναμη διεκδίκησης στην Ευρώπη»

 

 

PREV

Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΑΚΕΛ προς την Ε.Ε. για την αλλοιώση του χαρακτήρα της Μονής Αποστόλου Ανδρέα