Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Για την Λογοδοσία του μηχανισμού -Το ΑΚΕΛ μετά τις εκλογές, του Αντώνη Αντωνίου

Για την Λογοδοσία του μηχανισμού -Το ΑΚΕΛ μετά τις εκλογές, του Αντώνη Αντωνίου

Από την Δευτέρα μετά τις εκλογές άρχισαν να παρουσιάζονται διάφορες αναρτήσεις για την εκλογική ήττα του ΑΚΕΛ στις 30 Μαΐου. Αρκετά μέλη του ΑΚΕΛ αφού εξέφραζαν την πικρία και απογοήτευση τους καταλήγαν λέγοντας  ότι θα τα πουν εκεί και όταν έρθει η ώρα.

Είμαι σίγουρος ότι και τώρα, όπως και το 2013, 2016, 2018 πολλοί έχουν να πουν πολλά και θα τα πουν. Αυτό που πιστεύω είναι  ότι πάλι θα είναι χάσιμο χρόνου.

Τι είναι στην πραγματικότητα οι Κομματικές Ομάδες (ΚΟΒ) του ΑΚΕΛ;

Συνήθως οι συζητήσεις στις Κομματικές Ομάδες  είναι ένας καλός και αποτελεσματικός  τρόπος εκτόνωσης των μελών. Κανείς στην Ομάδα δεν ξέρει αν οι απόψεις που εκφράζονται στις ΚΟΒ καταγράφονται, πως καταγράφονται, αν μεταφέρονται, πως μεταφέρονται και αν λαμβάνονται υπόψη και σε ποιο βαθμό. Ποια τα εχέγγυα ότι οι σημερινές διαδικασίες δεν είναι τρόπος να παραπεμφθούν τα προβλήματα στις Ελληνικές καλένδες όπως έγινε στο παρελθόν;

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή (9 Ιουλίου 2016) μετά την ήττα στις Βουλευτικές εκλογές ο Άντρος Κυπριανού (ΑΚ) ανέφερε:
«..Οι οδηγίες που δόθηκαν στις Επαρχιακές Επιτροπές ήταν να καταγραφούν όλες οι απόψεις που ακούστηκαν στις κομματικές ομάδες και να συνοψιστούν σε έγγραφο, το οποίο να δοθεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ζητήθηκε επίσης από τις Επαρχιακές Επιτροπές να προβούν σε εκτίμηση των αποτελεσμάτων στην Επαρχία τους…».

Αυτό από μόνο του δείχνει το προβληματικό της διαδικασίας: Όλες οι απόψεις έχουν την ίδια βαρύτητα; Για κάποιες τοποθετήσεις μπορεί να χρειάστηκε εκτενής επεξήγηση. Κάποιες τοποθετήσεις μπορεί να είναι έντονα επικριτικές για τις ΕΕ. Αυτές όλες τις απόψεις θα τις αξιολογήσει η ΕΕ και θα  παραδοθεί στην ΚΕ που (ελπίζεται) θα τις λάβει υπόψη-ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων.

Θα μπορούσε κάποιος να πει  ότι οι ΚΟΒ όπως λειτουργούν δεν είναι μηχανισμός αποτελεσματικής επικοινωνίας αλλά μηχανισμός αποτελεσματικού ελέγχου από τον κεντρικό και επαρχιακό μηχανισμό.  Αυτό το σύστημα λοιπόν επιτρέπει στα στελέχη να αγνοούν τη βάση όταν τους βολεύει. Επιβάλλει μια φίμωση των μελών διότι το δικαίωμα έκφρασης είναι κάθε 6 μήνες ή όταν συγκαλούνται οι ομάδες όπου θα πεις την άποψη σου και θα την ακούσουν 6-10 πρόσωπα.

Έρχεται στην Ομάδα το στέλεχος από τον μηχανισμό με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία διαβάζεται. Δεν δίνεται, ούτε γίνεται μελέτη της απόφασης από τα μέλη. Πόσα να συγκρατήσει το μέλος από μια ανάγνωση 15-20 λεπτών; Τι εισηγήσεις μπορείς να κάνεις σ’ αυτές τις συνθήκες;

Αυτά τα εισπράττουν τα μέλη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η συμμετοχή μελών είναι πολύ χαμηλή (μεταξύ 25-30% μέσο όρο). Σε κάποιες Ομάδες είναι τόσο χαμηλή συμμετοχή που η ΕΕ φέρνει 3 με 4 ομάδες μαζί για να γίνει μια συνεδρία.

Ο Άντρος ο Κυπριανού (ΚΕ,  9 Ιουλίου 2016) τόνισε ότι οι Συνεδρίες των ΚΟΒ πρέπει να γίνουν ελκυστικές για τα μέλη. «….Να καταστήσουμε στην πράξη τα μέλη του Κόμματος κοινωνούς. Να τους δώσουμε ρόλο, αλλά και λόγο στη λήψη της απόφασης. Με αυτό τον τρόπο αποκτά νόημα αλλά και περιεχόμενο η δράση και η συμμετοχή τού μέλους του Κόμματος…».

Υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής λογοδοσίας από τα πάνω μέχρι κάτω. Ο μηχανισμός είναι ένα άκρως συγκεντρωτικό σύστημα. Επιτρέπει σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων να ελέγχουν τους μηχανισμούς, να ενεργούν κατά το δοκούν χωρίς λογοδοσία. Αν υπήρχε ουσιαστική λογοδοσία, μετά την επιλογή του Μάικ Σπανού, όλοι της ΚΕ έπρεπε να είχαν υποβάλει παραίτηση.

Αντώνης Αντωνίου

ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων Β

PREV

Για τις εκλογές της 30ης Μαΐου, του Τάσου Χρυσοστομίδη

NEXT

Κείμενο Προσυνεδριακού Διαλόγου του Τρύφων Κοσμά