Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Ομιλία Στέφανου Στεφάνου, Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, στην Τελετή βράβευσης του 3ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΑΚΕΛ – «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά»

Ομιλία Στέφανου Στεφάνου, Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, στην Τελετή βράβευσης του 3ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΑΚΕΛ – «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά»

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:00 Chateau Status, Λευκωσία

Καλωσορίσαμε ξανά στην τελετή βράβευσης του 3ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας που από κοινού διοργανώνουν το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Είναι με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια που ολοκληρώνουμε φέτος τον τρίτο κατά σειρά δικοινοτικό διαγωνισμό φωτογραφίας ο οποίος πλέον μπορεί να λεχθεί ότι έχει καταστεί θεσμός.

Μέσα από τις φωτογραφίες που βρίσκονται σήμερα γύρω μας, μπορούμε να αντικρίσουμε τον πολιτισμό μας – την ταυτότητα του λαού μας. Φωτογραφίες τις οποίες απαθανάτισαν με τον φακό τους δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Εικόνες μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέρη της Κύπρου. Εικόνες που δείχνουν ότι στις καρδιές των απλών ανθρώπων κυριαρχεί μια Κύπρος, μάνα όλων των παιδιών της.

Μια Κύπρος που μπορεί να μην της χάρισαν τις σελίδες που της αξίζουν τα επίσημα βιβλία Ιστορίας, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε ποτέ να την αναδεικνύουμε. Αυτή είναι η Κύπρος των ανθρώπων της, όπως την ζουν και την έχουν ζήσει για αιώνες.

Είναι η Κύπρος των διάφορων πολιτισμών που πέρασαν από το νησί μας και άφησαν πίσω τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Είναι όμως και η Κύπρος της καθημερινότητας, του λαϊκού πολιτισμού που εξελίχτηκε μέσα από τα χρόνια, μέσα από την ανάγκη του απλού ανθρώπου να ζήσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει. Του ανθρώπου που μπορεί να έχει διαφορετική γλώσσα και θρησκεία αλλά ο ιδρώτας που χύνει καθημερινά για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα βασικά για την επιβίωσή του, είναι ο ίδιος. Ίδιες είναι και οι έγνοιες του, οι προσδοκίες του, τα όνειρα του. Οι έγνοιες και οι προσδοκίες των ανθρώπων της εργασίας, που δεν έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο του εθνικισμού ο οποίος τόσο κόστισε και κοστίζει στον τόπο μας.

Λαός ενωμένος και αδελφωμένος. Κύπρος ενωμένη και ειρηνική. Χωρίς συρματοπλέγματα. Αυτή είναι η δική μας προσδοκία, ο στόχος του δικού μας αγώνα. Προσδοκούμε να δούμε ξανά την Κύπρο μας ελεύθερη, να ευημερεί, παρά την απαισιόδοξη περίοδο που διερχόμαστε εξαιτίας του αδιεξόδου και του διαπραγματευτικού κενού.

Αυτή η Κύπρος έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Είναι η επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαλλαγμένη από τον έλεγχο και τις παρεμβάσεις των όποιων τρίτων. Με τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά, το ίδιο και οι βασικές ελευθερίες. Στη θέση του σημερινού απαράδεκτου διχοτομικού στάτους κβο, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης.

Εμείς γι’ αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, χωρίς να πτοούμαστε. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, με τους οποίους μας ενώνουν κοινά συμφέροντα για την επανένωση της πατρίδας μας. Θα αγωνιστούμε με ολόκληρο τον κυπριακό λαό για να σπάσουμε το βαθύτερο ίσως αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για να επανέλθει το τρένο της επανένωσης στις ράγες του.

Η επαναπροσέγγιση είναι τομέας πολιτικής δράσης γραμμένος στο DNA του Κόμματός μας. Είναι μια ιστορία που ξεκινά από τους κοινούς ταξικούς αγώνες Ε/κ και Τ/κ εργατών για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή εκμετάλλευση και να κερδίσουν δικαιώματα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τους συνεχιζόμενους αγώνες για να επουλώσουμε τις πληγές που ανοίχθηκαν με την τραγωδία του 1974. Πληγές που άνοιξαν οι Νατοϊκές συνωμοσίες σε βάρος της χώρας μας, καθώς και ο εθνικισμός και στις δύο κοινότητες.

Με παρακαταθήκη λοιπόν τους κοινούς αγώνες συνεχίζουμε τους σημερινούς μας αγώνες ώσπου τα συρματοπλέγματα που βρίσκονται γύρω μας να γίνουν ανθοί που θα αναβλύζουν τη μυρωδιά της ειρήνης και της προοπτικής για τον τόπο μας.

Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση του 3ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας. Συγχαρητήρια απευθύνω και σε όλους όσοι συμμετείχαν και ιδιαίτερα σε όσους διακρίθηκαν οι φωτογραφίες τους. Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ την κριτική και οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, καθώς και το Γραφείο Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ.

PREV

Χαιρετισμός στην τελετή βράβευσης των νικητών του δικοινοτικού διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Κυπριακός Πολιτισμός – Ο πολιτισμός όλων των Κυπρίων»

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου κατά την επίσκεψη του στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία - CMMI στη Λάρνακα