Home  |  Ενημέρωση   |  Χαιρετισμός στην τελετή βράβευσης των νικητών του δικοινοτικού διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Κυπριακός Πολιτισμός – Ο πολιτισμός όλων των Κυπρίων»

Χαιρετισμός στην τελετή βράβευσης των νικητών του δικοινοτικού διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Κυπριακός Πολιτισμός – Ο πολιτισμός όλων των Κυπρίων»

 

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αλλά και της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην τελετή βράβευσης του 3ου Δικοινοτικού μας διαγωνισμού φωτογραφίας, που, πλέον, έχει γίνει θεσμός.

Με πρώτες ύλες το φως, τον χρόνο και το αδάμαστο πνεύμα των 49 φωτογράφων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, έχουμε, σήμερα, ενώπιόν μας μοναδικές φωτογραφίες, οι οποίες ενσαρκώνουν τον κοινό πολιτισμό, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την ανθρωπιά της στιγμής, την ιστορία του λαού μας, τη δική μας αλήθεια.

Κάθε λήψη φωτογραφίας είναι μια αναζήτηση της πραγματικότητας, ένα ταξίδι στην ιστορία με γνώμονα τους πολιτιστικούς μας δεσμούς, μια αναβίωση της κοινής μας παράδοσης.

Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει μια ιστορία, αποκαλύπτει υποσυνείδητες οπτικές και αναζητά απαντήσεις.   Από την “Ώρα του καφέ”, στην «Ερμού 1900» και έπειτα στο μάζεμα χαρουπιού… Ο Παππούς, ο Πηλός, το Κυπριακό κέντημα με μεταξωτό κουκούλιτο το Λευκαρίτικο Κέντημα, ο γάιδαρος, η Παλιά Λευκωσία.. Εποχή θερίσματος, καθάρισμα χόρτων, Ψαρεύοντας μια ζωή.

Μέσω αυτών των γλαφυρών εικόνων, οι φωτογράφοι, σε ρόλο μάρτυρα, ξεδιπλώνουν από μια σελίδα του πολιτισμού μας, παραθέτοντας το είναι μας και αποκαλύπτοντας την ενσυναίσθηση στις σχέσεις μας. Αναβιώνουν τον πολιτισμό μας, ως μέσο αφύπνισης και καλλιέργειας της συνείδησης, ένας πεδίου  που μας παρέχει μια αστείρευτη δύναμη για να αντιπαλέψουμε ό,τι προσπαθεί να μας υποδουλώσει.

Ο κοινός μας πολιτισμό μας είναι η άφθαρτη μας δύναμη στον αγώνα για έναν κόσμο ανθρώπινο και δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση. Η κινητήριος δύναμη στον αγώνα μας για επιβίωση, για ελευθερία, κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη. Πόσο, μάλλον, σήμερα, που οι σειρήνες του εθνικισμού, του ρατσισμού, της βίας των πολέμων, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της βαρβαρότητας ηχούν πιο ισχυρές από ποτέ!

Οι φωτογραφίες των Κύπριων φωτογράφων αποτελούν ένα ποίημα, ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας, το παρελθόν και το μέλλον μας, τον φάρο του κοινού αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για ειρηνική συνύπαρξη, σε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, κοινή πατρίδα όλων των  Κυπρίων.

Με γνώμονα, λοιπόν, τον κοινό μας πολιτισμού, ο  καθένας από το δικό του μετερίζι, συνομιλώντας με τις ρίζες μας και αγναντεύοντας το μέλλον, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, για την κοινή μας πατρίδα, για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

 

PREV

Ποδοσφαιρικός αγώνας μαζί με ανθρώπους του πολιτισμού

NEXT

Ομιλία Στέφανου Στεφάνου, Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, στην Τελετή βράβευσης του 3ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΑΚΕΛ - «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά»