Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη για την 96η Επέτειο Ίδρυσης του ΚΚΚ- ΑΚΕΛ: Μήνυμα συστράτευσης για την προοδευτική αλλαγή

Διακήρυξη για την 96η Επέτειο Ίδρυσης του ΚΚΚ- ΑΚΕΛ: Μήνυμα συστράτευσης για την προοδευτική αλλαγή

Με την ευκαιρία της 96ης επετείου της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα στα χιλιάδες μέλη του, στον κόσμο της Αριστεράς και σε όλο τον εργαζόμενο λαό του τόπου.

Η 15η Αύγουστου αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της Κύπρου, στην πορεία των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων στον τόπο μας. Η ίδρυση του ΚΚΚ, τον Δεκαπενταύγουστο του 1926, σήμανε την εμφάνιση για πρώτη φορά στην Κύπρο, της οργανωμένης πολιτικής δύναμης των εργαζομένων, η οποία έθετε τον ίδιο τον λαό ως πρωταγωνιστή των αγώνων, των εξελίξεων και της Ιστορίας. Το ΚΚΚ θεμελίωσε το εργατικό κίνημα της Κύπρου και ενέπνευσε τους πρώτους εργατικούς αγώνες για το μεροκάματο. Έστησε την πυξίδα της κυπριακής Αριστεράς για την ενότητα Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου στην πάλη για τη λευτεριά και το ψωμί. Έθεσε τα ριζοσπαστικά για την εποχή αιτήματα της ισοτιμίας των φύλων, του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, της μόρφωσης του λαού, της στέγασης της φτωχολογιάς. Μίλησε στην κυπριακή εργατική τάξη για το σοσιαλιστικό επαναστατικό όραμα, τα κομμουνιστικά ιδεώδη, τον διεθνισμό και την ειρήνη.

Ενενήντα έξι χρόνια μετά, το Κόμμα μας ατενίζει με σεβασμό και περηφάνια την Ιστορία του. Τιμά τους πρωτοπόρους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που φύτεψαν τον σπόρο του 1926 και τον πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα αγώνων και θυσιών. Τιμά τους ΑΚΕΛιστές και τις ΑΚΕΛίστριες που έκαναν τον σπόρο βαθύρριζο πλάτανο, ισχυρή δύναμη για τον λαό και την πατρίδα μας.

Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ ατενίζει με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον. Με συναίσθηση του ιστορικού του ρόλου για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας. Με αποφασιστικότητα και δράση, εντός κι εκτός βουλής, για να φτιάξουμε μια ισχυρή οικονομία που να στηρίζει και να εξυπηρετεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Να κατοχυρωθούν τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων. Να προστατεύσουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία.  Αυτές οι προσδοκίες του λαού και της νεολαίας της Κύπρου, είναι ο πήχης της επιτυχίας για το ΑΚΕΛ.

Η 96η επέτειος της ίδρυσης του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, βρίσκει το ΑΚΕΛ στη μάχη για την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία προκάλεσε πολλά και σοβαρά αδιέξοδα. Για την προοδευτική αλλαγή με την εκλογή του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της χώρας. Το Κόμμα μας,  έχει μια μακρά πορεία συνεργασιών και ενότητας δράσης με προσωπικότητες και δυνάμεις πέρα του χώρου της Αριστεράς, με τις οποίες συμμερίζεται στόχους και οράματα για τον τόπο. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το ΑΚΕΛ συμμερίζεται τον ύψιστο στόχο για τη λύση και την επανένωση του τόπου μας, την ανάγκη για να τεθεί σε εφαρμογή ένα δραστικό κοινωνικό πρόγραμμα υπέρ των εργαζομένων και της νεολαίας, την επιτακτική απαίτηση της κοινωνίας για μια νέα κυβέρνηση με ήθος, εντιμότητα και δημοκρατική κουλτούρα.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει στα χιλιάδες μέλη του, στον κόσμο της Αριστεράς και ευρύτερα στην κοινωνία μήνυμα συστράτευσης για να κάνουμε την αλλαγή και τις προσδοκίες του λαού μας πραγματικότητα. Να γυρίσουμε σελίδα στην Ιστορία της Κύπρου, να ανοίξουμε προοπτική για τον τόπο και το λαό μας!

 

13.08.2022

 

PREV

Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη

NEXT

Διαστρεβλώνει τα γεγονότα ο Υπουργός Οικονομικών για να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές εμμονές της κυβέρνησης