Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη

Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη

 

Σήμερα, επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Στεφάνου, μετέβη στο οδόφραγμα της Δερύνειας και επέδωσε το πιο κάτω υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη:

  1. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, παίρνοντας τη σκυτάλη από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο.
  1. Στηλιτεύουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
  1. Καταδικάζουμε τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης και των κατοχικών αρχών για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο αποσκοπεί στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Καταδικάζουμε επίσης, την κλιμάκωση των παράνομων διεκδικήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  1. Επισημαίνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει όχι μόνο να επιδεικνύει ανοχή στην στάση και τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο αλλά και να αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Τουρκία, ακολουθώντας μια εξόφθαλμα απαράδεκτη πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.
  1. Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και διολισθαίνει διαρκώς σε νέα επικίνδυνη φάση για την Κύπρο και το λαό της. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, μέσα από λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης για όλους τους Κύπριους και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
  1. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει όλες τις ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καλούμε περαιτέρω σε τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την ΑΟΖ της ΚΔ καθώς και σε συμμόρφωση της τουρκικής κυβέρνησης με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.
  1. Τονίζουμε ότι στόχος μας είναι η λύση στη συμφωνημένη βάση, η οποία θα προβλέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και του όποιου μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.
  1. Εμμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είτε μέσω «λύσης δύο κρατών», είτε μέσω λύσεων συνομοσπονδίας και «κυριαρχικής ισότητας».
  1. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επείγει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.
  1. Καλούμε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και η επικίνδυνη πορεία στο Κυπριακό και να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στις ράγες του συμφωνημένου πλαισίου λύσης η ειρηνευτική διαδικασία.
PREV

Ο λαός θυμάται τη δεύτερη εισβολή και τη δεύτερη προδοσία

NEXT

Διακήρυξη για την 96η Επέτειο Ίδρυσης του ΚΚΚ- ΑΚΕΛ: Μήνυμα συστράτευσης για την προοδευτική αλλαγή