Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό

Διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Δράσης ενάντια στον Ρατσισμό.

Μέχρι τα τέλη του 2022 υπολογίζεται ότι 103 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, αναζητώντας καλύτερο μέλλον. Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η ληστρική εκμετάλλευση ολόκληρων χωρών από τα μονοπώλια του νεοφιλελευθερισμού είναι οι κύριες αιτίες που δημιουργούν τα τεράστια κύματα προσφύγων και μεταναστών. Σε όλα αυτά προστίθενται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η άνοδος στην εξουσία αυταρχικών, εθνικιστικών και φασιστικών καθεστώτων αλλά και  η κλιματική κρίση.

Σε μια εποχή που τ’ ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα εκατομμύρια άνθρωποι θυματοποιούνται από πολιτικές που τους περιθωριοποιούν και τους αποκλείουν, βιώνουν κοινωνικό και θεσμικό ρατσισμό και στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Επέλεξε να καταφύγει σε απαράδεκτες πολιτικές και πρακτικές, τοποθετώντας συρματοπλέγματα και αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους να διαβιώνουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ενώ οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολλαπλασιάστηκαν και σε μια δεκαετία έφτασαν τις 33, 000.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, να υλοποιήσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για:

  • Αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της Υπηρεσίας Ασύλου και του εξορθολογισμού των διαδικασιών, με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Έλεγχο, διαφάνεια και σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και ένταξης.
  • Εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για αποτελεσματική διεθνή προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών και υιοθέτηση πρακτικών μέτρων που να καθιστούν εφικτή και να βελτιώνουν την πρόσβασή τους σε κρατικές υπηρεσίες.
  • Υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου για την Ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία.
  • Ολοκληρωμένες πολιτικές για την προστασία και στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων,  ιδιαίτερα  των  ασυνόδευτων παιδιών, των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
  • Διαφανή, δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Αυτό προϋποθέτει την αντικατάσταση της αναχρονιστικής αποικιοκρατικής νομοθεσίας και πολιτικών με ένα σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο, βασισμένο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα ενσωματώνει όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους  και για τις Οικιακές Εργαζόμενες.
  • Απόσυρση της Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού και διαβούλευση για μια Στρατηγική στη βάση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών. Η διαβούλευση να είναι δημόσια και να περιλαμβάνει εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών.
  • Αποφασιστικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή, σεξουαλική και άλλη εκμετάλλευση, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική καταστολή του σοβαρού αυτού εγκλήματος και η προστασία και στήριξη των θυμάτων.

20.03.2023

PREV

Αλληλεγγύη ΑΚΕΛ στον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς

NEXT

Εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για τα σκάνδαλα της δεκαετίας Αναστασιάδη-Συναγερμού