Βελτιστοποίηση επικοινωνίας μεταξύ βουλευτών και πολιτών, του Πέτρου Κωνσταντίνου
Η σχέση μεταξύ του απλού προοδευτικού, αριστερού πολίτη με τα στελέχη και τους βουλευτές του ΑΚΕΛ είναι από ελλειπής εως ανύπαρκτη. Αυτός είναι, κατά την άποψή μου, ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους πολύς κόσμος της αριστεράς επέλεξε την αποχή ενώ ένα άλλο σημαντικό μέρος της ευρύτερης αριστεράς αναζήτησε πολιτική στέγη σε άλλα μικρότερα κινήματα τα οποία τον άκουσαν, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις μαζί του και εν τέλει κέρδισαν την ψήφο του στις εκλογές. Αποτελεί ντροπή, όσο βαρύς και αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός, το γεγονός ότι ενώ πέρασαν οι βουλευτικές εκλογές υπάρχουν υποψήφιοι του ΑΚΕΛ των οποίων δεν ακούσαμε ακόμη την φωνή τους.
Το αποτέλεσμα των εκλογών σίγουρα θα να ήταν διαφορετικό αν οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ άνοιγαν ανοικτό διάλογο με τους πολίτες. Ένα διαρκή και καθημερινό διάλογο στον οποίο οι πολίτες θα καλούνταν να υποβάλουν ερωτήματα, ανησυχίες και επιφυλάξεις και ο υποψήφιος θα καλείτο να απαντήσει, να εξηγήσει και να εκλαϊκεύσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ και του ιδίου με σκοπό την δημιουργία μιας υγιούς αλληλεπίδρασης που θα οδηγούσε στο κτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ του υποψηφίου και των πολιτών. Μια τέτοιας φύσης συζήτηση θα μπορούσε να πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση μέσω των social media του ίδιου του υποψηφίου ή του επίσημου ΑΚΕΛ. Τέτοιες συζητήσεις θα προσέλκυαν, σε βάθος χρόνου, χιλιάδες ακροατές και θεάσεις. Έτσι, το ίδιο το ΑΚΕΛ θα μπορούσε μέσω των υποψηφίων του να επικοινωνήσει στους πολίτες αυτούσιες τις θέσεις του χωρίς να περνάνε από τα φιλοκυβερνητικά φίλτρα των ΜΜΕ. Και αν σε κάποιους ακούγεται υπερβολική ή υπεραισιόδοξη η παραπάνω αφήγηση, να τους πληροφορήσουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο εφηύρα ή σκέφτηκα και το μοιράζομαι με τον κόσμο της αριστεράς αλλά αποτελεί την κύρια πρακτική προοδευτικών κινημάτων τα οποία απέσπασαν αξιοπρεπέστατους αριθμούς ψήφων, που αν μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, προήλθαν κυρίως από τον νεαρό κόσμο της προοδευτικής αριστεράς. Και ο λόγος είναι ο προφανής που περιγράφεται παραπάνω, το γεγονός δηλαδή ότι προοδευτικοί πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι από το κόμμα, νοιώθουν το ΑΚΕΛ ως κάτι ξένο, και αυτό έχει ως αιτία του την αποτυχημένη, στην καλύτερη περίπτωση, επικοινωνιακή πολιτική που, δυστυχώς, εξακολουθεί να ακολουθείται από το ΑΚΕΛ.
Παραθέτω, ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών-ΑΚΕΛ.
- Εβδομαδιαίες συζητήσεις μεταξύ βουλευτών και πολιτών. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται εκ των προτέρων, να διαφημίζονται μέσω του ραδιοφώνου, της εφημερίδας και των ΜΚΔ του κόμματος και θα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους βουλευτές να πραγματοποιήσουν ανασκόπηση του κοινοβουλευτικού έργου του ΑΚΕΛ της εβδομάδα που πέρασε, να εκλαϊκεύουν τους σύνθετους οικονομικούς όρους που αδυνατεί να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης, να παραθέτουν τις πραγματικές θέσεις και επιλογές των υπόλοιπων κομμάτων στην βουλή θέτοντας έτσι ένα τέλος στην ωραιοποίηση και απόκρυψη των πραγματικών γεγονότων από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των συζητήσεων θα πρέπει να είναι ο διάλογος με τους πολίτες επί θεμάτων τα οποία τους ανησυχούν και ενδιαφέρουν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εκάστοτε συζήτησης.
Παράκαμψη των φιλοκυβερνητικών φίλτρων των ΜΜΕ, άμεση επικοινωνία των πρωτογενών θέσεων του κόμματος και άνοιγμα καθημερινού διαλόγου με τους πολίτες. Δώστε στους πολίτες τον λόγο και ακούστε τον, ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας όπως τους απαιτεί μια σύγχρονη κοινωνία.
Πέτρος Κωνσταντίνου