Home  |  Νέα απο το Ευρωκοινοβούλιο   |  H 30ή επέτειος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης: Ακόμα ένας αντικομμουνιστικός οχετός

H 30ή επέτειος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης: Ακόμα ένας αντικομμουνιστικός οχετός

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε την περασμένη βδομάδα συζήτηση με θέμα «Η 30ή επέτειος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και η σηµασία της για το µέλλον της Ρωσίας και της Ευρώπης». Ο αρχικός τίτλος της συζήτησης ήταν «Η 30ή επέτειος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και η ανάγκη να αξιολογηθούν οι µαζικές σοβιετικές απελάσεις, το σύστηµα των γκουλάγκ και τα εγκλήµατα των κοµµουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη» ο οποίος άλλαξε µετά από αντίδραση της Οµάδας της Αριστεράς.

 

Όπως επιβεβαιώνει η µέχρι σήµερα πορεία της Ε.Ε. και δηλώνει ο αρχικός τίτλος, η συζήτηση ήταν άκρως αντικοµμουνιστική και στρέβλωνε συνειδητά την ιστορία. Αξίζει να πούµε ότι ακόµα και ο αρχικός τίτλος είναι πιο ακραίος από άλλες φορές, που είθισται απλά να αναφέρεται στο γεγονός. Εδώ και αρκετά χρόνια στον πυρήνα των πολιτικών της Ε.Ε. βρίσκεται η δηµιουργία της λεγόµενης κοινής ιστορίας, ως βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του αφηγήµατος του κοινού µέλλοντος. Βασικό συστατικό της είναι ο αντικοµουνισµός και η διαστρέβλωση της ιστορίας.

Προσπάθεια δικαιολόγησης των «ψυχροπολεµικών» συνθηκών που επικρατούν σήµερα

Στη συζήτηση έγιναν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των Οµάδων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τοποθετήσεις σχεδόν όλων των οµάδων (πλην της Αριστεράς) ήταν ταυτισµένες και αφορούσαν αφενός την «εγκληµατική ιστορία» της ΕΣΣ∆ και αφετέρου την προσπάθεια ταύτισής της µε τη σηµερινή Ρωσία.

Όλες οι Οµάδες µίλησαν για τη «µεγάλη νίκη της δηµοκρατίας και ελευθερίας ενάντια σε ένα τυραννικό καθεστώς που για 70 χρόνια εγκληµατούσε, καταστρέφοντας σειρά από λαούς». Επανέλαβαν ότι οι ναζισµός καταδικάστηκε διεθνώς αφότου ηττήθηκε το ’45. Είναι καιρός, όπως επεσήµαναν, να ξεπεραστούν οι φόβοι και να εκτιµηθούν τα εγκλήµατα του κοµµουνισµού σε βάρος της ανθρωπότητας. Αναφορές έγιναν, όπως ήταν αναµενόµενο και σε ανιστόρητα «γεγονότα» όπως λιµοί, µαζικές εκτελέσεις, εκτοπισµοί, το σύµφωνο Μολότωφ – Ρίµπεντροπ. Μάλιστα, χαρακτήριζαν τη σοβιετική εξουσία ως κατοχικό στρατό, ταυτίζοντάς την έτσι µε τον ναζιστικό στρατό κατοχής.

Κοινή ήταν και η απέλπιδα προσπάθεια ταύτισης της ΕΣΣ∆ µε τη σηµερινή καπιταλιστική Ρωσία ενισχύοντας έτσι τις «ψυχροπολεµικές» συνθήκες που υπάρχουν σήµερα. Μίλησαν ουσιαστικά για εκµετάλλευση της Πολωνίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας και για επαναφορά/δηµιουργία µιας δηµοκρατικής Ρωσίας.

Είναι εµφανές ότι διαφοροποιείται σταδιακά η επιχειρηµατολογία της Ε.Ε. σε σχέση µε την κοµµουνιστική ιδεολογία. Αρχικά αξιοποιείτο η θεωρία των δύο άκρων για να περάσει έντεχνα στον αντισταλινισµό και έµµεσα στον αντικομµουνισµό. Το τελευταίο διάστηµα λειτουργεί πλέον µόνο ως αφετηρία (και όχι πάντα) προς τον αντικομµουνισµό απευθείας.

Όπως ήταν αναµενόµενο, στη συζήτηση µπήκε έντονα η απαίτηση να τιµωρηθούν οι κοµµουνιστές για τα «εγκλήµατά» τους. Στοιχείο που είναι πλέον σταθερό στις τελευταίες σχετικές (και όχι µόνο) συζητήσεις. Πιο συγκεκριµένα το αφήγηµα αυτό αναφέρει ότι οι ναζί πλήρωσαν µέσα από τις δίκες της Νυρεµβέργης για τα εγκλήµατά τους. Ο κοµµουνισµός και οι κοµµουνιστές όµως συνέχισαν να «εγκληµατούν» 45 χρόνια µετά χωρίς να τιµωρηθούν µέχρι σήµερα.

Παράλογη η εξίσωση του κοµµουνισµού µε το φασισµό

Εκ µέρους της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε ο συµπρόεδρός της, Μάρτιν Σίρντεβαν. Τόνισε ότι «η ιστορία διαστρεβλώνεται για να δυσφημίσει την επιδίωξη µιας κοινωνίας που θα ήταν απελευθερωµένη από τον καπιταλισµό και το φασισµό αφενός, και για να προωθήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση µε τη σηµερινή Ρωσία από την άλλη».

Συνέχισε ότι είναι παράλογο να επιχειρείται η εξίσωση ενός κινήµατος που επιδιώκει την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκµετάλλευση και την καταπίεση µε το φασισµό, ο οποίος είχε και έχει στόχο τον αφανισµό, την ανισότητα και την έλλειψη ελευθερίας, όπως συµβαίνει και σήµερα σε πολλά σηµεία της Ευρώπης. Υπενθύµισε ότι είναι η ΕΣΣ∆ που ανέτρεψε το φασισµό στην Ευρώπη µε φόρο αίµατος πάνω από 27 εκατοµµύρια Σοβιετικούς πολίτες. Υπενθύµισε ακόµη τις συνθήκες του Ψυχρού Πολέµου που επαναφέρεται σήµερα µε ευθύνη της ΕΕ και συµπλήρωσε ότι «ο συνεχής κραδασµός σπαθιών από το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες και οι επανειληµµένες απειλές κυρώσεων από την Επιτροπή και το Συµβούλιο επιδεινώνουν αυτήν την αντιπαράθεση».

Κλείνοντας επεσήµανε ότι δεν µπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη όταν η Ε.Ε. στρέφεται ενάντια στη Ρωσία για να καταλήξει ότι «ένας νέος Ψυχρός Πόλεµος, σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν θα βοηθήσει κανέναν. Αντίθετα, χρειαζόµαστε µια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ύφεσης. Και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταµατήσει τις προκλήσεις του κατά της Ρωσίας, όπως η Ρωσία πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική ανάπτυξη των γειτόνων της. Τα µέσα για αυτό βρίσκονται στη διπλωµατία και το διάλογο. Ας τα χρησιµοποιήσουµε».

PREV

Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA): Μια προσπάθεια περιορισµού της αυθαιρεσίας των Big Tech

NEXT

2022: Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας