Home  |  Βουλή   |  Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από αρμόδιους για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από αρμόδιους για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η πατρίδα μας υπέστηκε μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, οικολογική καταστροφή, οικονομική καταστροφή, κοινωνική κρίση στην περιοχή της Ορεινής περιοχής Λάρνακας και Λεμεσού με προεκτάσεις, βεβαίως, που δεν περιορίζονται σε αυτές μόνο τις περιοχές.

Επομένως, ήταν καθήκον μας ως αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος να εξετάσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται ενώπιον μας, να ρωτήσουμε τους αρμόδιους Υπουργούς ως προς τις προθέσεις για κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών των επηρεαζόμενων πυρόπληκτων περιοχών και βεβαίως, εκ των πραγμάτων, στην πορεία του χρόνου να εξετάσουμε ελλείψεις, ανεπάρκειες, λάθη και κενά

Στη σημερινή συνεδρία έγινε μια πρώτη ανασκόπηση των δεδομένων. Πρέπει να πω ότι τέθηκαν πολλές ερωτήσεις από συναδέλφους όλων των κομμάτων, μέρος των οποίων δεν έχει απαντηθεί ή δεν έχει απαντηθεί επαρκώς. Εκ των πραγμάτων, έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνω ότι το απόγευμα θα τεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου συμπληρωματικός προϋπολογισμός για κάλυψη των άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων περιοχών. Θα παρακολουθούμε την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και θα υποδεικνύουμε εκεί και όπου υπάρχουν κενά και αδυναμίες στα συγκεκριμένα προγράμματα και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, επειδή συγκροτημένα καταβάλλεται μια προσπάθεια είτε μετακύλησης, είτε αποποίησης ευθυνών από αρμόδιους και συναρμόδιους, εμείς ως πολιτικό προσωπικό και ειδικά ως ΑΚΕΛ, θεωρήσαμε καθήκον μας να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση της κρίσης που υπάρχει. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε και δε θα ανεχτούμε την αποποίηση ή τη μετακύληση ευθυνών. Επομένως, εν ευθέτω χρόνω θα δούμε και αυτά τα ζητήματα γιατί είναι υπαρκτά, όπως είναι υπαρκτά και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά αλλά και άλλες, τα οποία παραμένουν αναπάντητα. Δεσμεύσεις που υπήρξαν και υλοποιήσεις που δεν έγιναν. Τούτων λεχθέντων, δεν μηδενίζουμε. Έγιναν πράγματα. Ίσως όχι όσα θα έπρεπε.

Πρωτίστως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εκείνους τους πυροσβέστες, την ΕΜΑΚ, την Πολιτική Άμυνα, την Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Δασών και άλλες δυνάμεις που κατέθεσαν την ψυχή τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα. Αλλά η προσπάθεια των ανθρώπων δεν αφαιρεί από τις ευθύνες -τις όποιες ευθύνες υπάρχουν- προϊσταμένων σε όλα τα επίπεδα. Είναι αυτά που θα εξετάσουμε τις επόμενες μέρες.

08/07/2021

PREV

Για την μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων

NEXT

Άμεση στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά