Home  |  Βουλή   |  Άμεση στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά

Άμεση στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι στη Κύπρο όχι μόνο προμηθείς δεν ήμαστε, αλλά ούτε επιμηθείς.

Την πυρκαγιά στη Σολέα το 2016, την καταστροφικότερη έως τότε πυρκαγιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθησαν εκθέσεις ειδικών και πορίσματα για τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος πυρόσβεσης στην Κύπρο, καθώς και εισηγήσεις για βελτίωσή τους.

Οι άνευ προηγουμένου καταστροφικές πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού απέδειξαν με το χειρότερο τρόπο ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί μετά το 2016, όσα είχαν ληφθεί, δεν ήταν επαρκή.

Πάνω απο οποιαδήποτε υλική ζημιά βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκφράζουμε το συγκλονισμό και τη λύπη μας για τους τέσσερεις συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Οι ζημιές απο την πυρκαγιά είναι κολοσσιαίες και άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού έχασαν τα πάντα. Οι ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και τα κτηνοτροφικά υποστατικά της πληγείσας περιοχής είναι στις πλείστες των περιπτώσεων ολοσχερείς. Γνωρίζουμε ότι το φυσικό περιβάλλον και οι καλλιέργειες χρειάζονται χρόνια για να επανέλθουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί άμεσα αρωγός και να παραχωρήσει το συντομότερο τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν, χωρίς οι πληγέντες να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στόχος η άμεση ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η επαναδραστηριοποίηση τους το συντομότερο δυνατό.

Επιφυλασσόμαστε για την επάρκεια των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν. Θα ακούσουμε τους πληγέντες, θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

08/07/2021

PREV

Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από αρμόδιους για τις καταστροφικές πυρκαγιές

NEXT

Προτάσεις του ΑΚΕΛ για τις δασικές πυρκαγιές