Home  |  Βουλή   |  PAY AS YOU THROW: Τροπολογίες ΑΚΕΛ για δικαιότερη χρέωση των πολιτών

PAY AS YOU THROW: Τροπολογίες ΑΚΕΛ για δικαιότερη χρέωση των πολιτών

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Έχουμε ολοκληρώσει σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ (Pay as you Throw)» για τη συλλογή και διαλογή των δημοτικών αποβλήτων.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει τρεις συγκεκριμένες τροπολογίες, πέραν των άλλων παρατηρήσεων που έχουν γίνει στη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης.

Αυτές οι τροπολογίες αφορούν πρώτο, στην ανάγκη να έχουμε νομοθετική δέσμευση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ειδικές προνομιακές/μειωμένες χρεώσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ζήτημα που είχαμε θέσει ως κόμμα από την αρχή της συζήτησης.

Η δεύτερη τροπολογία μας έχει να κάνει με τον καθορισμό ανώτατου ορίου πάγιας χρέωσης που δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο του ποσοστού του συνολικού κόστους, κατά τρόπο ώστε να διατηρήσουμε το κίνητρο για συλλογή στην πηγή και ανακύκλωση και παράλληλα να αποτρέψουμε το φαινόμενο υπερβολικών πάγιων χρεώσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγουμε το φαινόμενο δήμοι ή κοινότητες που φιλοξενούν περιστασιακά άτομα ή τουρίστες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, να μην τους υπερχρεώνουν, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι τους στους δήμους ή κοινότητες να χρεώνονται πολύ λιγότερα.

Η τρίτη τροπολογία που έχουμε καταθέσει αφορά στις ορεινές και στις μικρές κοινότητες, οι οποίες -εν αντιθέσει με την πιο πάνω κατηγορία- έχουν μεγάλο ποσοστό αποδήμων που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει το 70% και άρα η πάγια αυτή χρέωση που θα παραμείνει μικρή θα οδηγήσει σε υπερβολικά αυξημένες χρεώσεις των μόνιμων κατοίκων. Με την τροπολογία μας δεσμεύουμε το κράτος να παρεμβαίνει, ώστε το κόστος ανά κάτοικο σε αυτές τις κοινότητες να μην υπερβαίνει (κατά ένα ποσοστό που θα καθοριστεί στη συνεχεία στους κανονισμούς) τον παγύπριο μέσο όρο που θα υπάρχει ανά κάτοικο ή υποστατικό.

07/04/2021

PREV

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης «ΚΙΒΩΤΟΣ»

NEXT

Ανακοίνωση για το πεντάχρονο παιδί από τη Συρία