Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης «ΚΙΒΩΤΟΣ»

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης «ΚΙΒΩΤΟΣ»

Πρώτα θέλω να συγχαρώ τους υπεύθυνους του ιδρύματος για το έργο που επιτελούν. Προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη από την στήριξη της πολιτείας με καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία και με δικούς τους πόρους. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίξει τα παιδιά με αναπηρίες και ο ιδιωτικός τομέας να έρχεται συμπληρωματικά να στηρίζει, να βοηθά το κράτος στη δουλειά την οποία επιτελεί.

Με μεγάλη έκπληξη άκουσα ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος σε ένα ίδρυμα το οποίο παρέχει στήριξη σε 45 παιδιά με αναπηρίες, διαφόρων ειδών αναπηρίες.

Τους συγχαίρω λοιπόν για ακόμη μία φορά για την δουλειά την οποία επιτελούν και απευθύνω έκκληση στην Υπ. Εργασίας αλλά στην κυβέρνηση γενικότερα να δουν αυτά τα ζητήματα με περισσότερη ευαισθησία, περισσότερο ανθρώπινο ενδιαφέρον και να δούμε πως το κράτος δημιουργεί δομές οι οποίες θα στηρίξουν αυτούς τους  ανθρώπους και ταυτόχρονα να στηρίζουν και  την ιδιωτική πρωτοβουλία εκεί και όπου αναλαμβάνει τη στήριξη αυτών των περιπτώσεων. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, δώσαμε μια πολύ μικρή συμβολική εισφορά στο ίδρυμα, θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να τους στηρίξει πολύ πιο αποτελεσματικά.

Για το Κυπριακό

Θέλω να εκφράσω την ανησυχία του ΑΚΕΛ από τον τρόπο από τον οποίο εξελίσσονται τα ζητήματα σε ότι αφορά την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις οι οποίες καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια επιτυχίας ενός θετικού αποτελέσματος που θα μπορέσει να οδηγήσει σε επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να  φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία η οποία θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η κυβέρνηση.

Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ο οποίος μιλά και για επιβολή, για άσκηση βέτο καλύτερα, στο ενδεχόμενο που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στη Γενεύη, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Αναστασιάδη είναι πως, όχι πώς να έχει θετική έκβαση η πενταμερής διάσκεψη αλλά το πως θα ικανοποιήσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει η προσπάθεια της δικής μας της πλευράς να επικεντρωθεί στο  πως μπορούμε να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα και όταν λέμε θετικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς να υποχρεώσουν την Τουρκία, την τουρκική πλευρά, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτές της αξιώσεις και να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι διαμορφωμένα αυτή την στιγμή τα πράγματα, φαίνεται πως πάμε για αποτυχία, μια αποτυχία θα συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ότι αφορά το κυπριακό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα τα οποία θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, για αυτό η παράκληση μας στον Πρόεδρο είναι να επικεντρωθεί στο πως καταφέρνουμε να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και όχι να επικεντρώνεται στο πώς θα καταφέρει να συσπειρώσει μια μερίδα των ψηφοφόρων με συνθήματα τα οποία αποδείκτηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων ότι είναι κενά περιεχομένου.

Για τους εμβολιασμούς

Θέλω να μου επιτρέψετε να πω ακόμα κάτι. Μας ανησυχεί και πως εξελίσσονται τα ζητήματα και γύρω από τα θέματα των εμβολιασμών, δεν είναι μόνο ο αρνητικός αντίκτυπος που υπάρχει λόγω των συζητήσεων που γίνονται, όχι με δική μας ευθύνη βέβαια, ούτε με ευθύνη της κυβέρνησης γύρω από τις παρενέργειες τις οποίες έχει το εμβόλιο της Άστρα Ζένεκα σε ζωές των ανθρώπων.

Μας ανησυχεί επίσης πολύ περισσότερο το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στη Κύπρο προχωρούν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός ότι η ΕΕ συντονίζει αυτή την προσπάθεια και ότι υπάρχει καταμερισμός αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι, καλά, η Μάλτα πώς έχει καταφέρει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της, να ξεπεράσει τα προβλήματα της πανδημίας και να μπει και σε πορεία αντιμετώπισης  και των υπόλοιπων προβλημάτων; Δηλαδή των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην οικονομία, των προβλημάτων που προκαλούνται στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Καλούμε λοιπόν τη κυβέρνηση για ακόμα μία φορά να δει ξανά πως θα μπορούσε να προχωρήσει με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς τους εμβολιασμούς απευθυνόμενη και σε άλλες πηγές προμήθειας εμβολίων ήδη κάποια εμβόλια και από άλλες χώρες  βρίσκονται σε πορεία αξιολόγησης και έγκρισης, αντιλαμβάνομαι από την ΕΕ για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά, διότι είναι προφανές πως οι εμβολιασμοί είναι που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία, οι εμβολιασμοί είναι εκείνοι που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψουν επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα αλλά πάνω από όλα επιστροφή της ζωής μας στην ομαλότητα και αντιμετώπισης όλων των υπόλοιπων συνεπειών της πανδημίας.

07/04/2021

PREV

Σκουπιδότοπος η Κύπρος από την ανεπαρκή λειτουργία πράσινων σημείων

NEXT

PAY AS YOU THROW: Τροπολογίες ΑΚΕΛ για δικαιότερη χρέωση των πολιτών