Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα η επίσκεψη Μπάιντεν. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιέργησε, Του Γιώργου Λουκαΐδη

Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα η επίσκεψη Μπάιντεν. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιέργησε, Του Γιώργου Λουκαΐδη

LOUKAIDES[1]Με την ολοκλήρωση της, η επίσκεψη Μπάιντεν επαναβεβαίωσε το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της ιστορικής επιτυχίας που σηματοδότησε η ένταξη της Κύπρου το 2011, στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου.

Εξ υπαρχής, ως ΑΚΕΛ, τονίζαμε ότι το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως και η ίδια η επίσκεψη Μπάιντεν, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Προβαίνοντας σε ένα πρώτο απολογισμό, αυτής καθ’ εαυτής της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

– Εκτιμούμε ως θετική τη δήλωση του κ. Μπάιντεν για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από τις ΗΠΑ, όπως και τις ενέργειες του για αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων μέσα από συμβολισμούς, κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα.

– Εκ των πραγμάτων, μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει, δεν έχει προκύψει κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα από αυτή την επίσκεψη, ούτε σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού, αλλά ούτε δυστυχώς σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ως εκ τούτου, κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ μένουν εκτεθειμένοι ως προς τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα, με στόχο την πολιτική και εκλογική κεφαλαιοποίηση της επίσκεψης Μπάιντεν.

– Ο κ. Μπάιντεν επιδίωξε να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας δηλώνοντας κατ’ επανάληψη ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες , η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού μπορεί να καταλήξει θετικά. Ο κυπριακός λαός όμως παραμένει επιφυλακτικός, όχι μόνο γιατί η επίσκεψη δεν έδωσε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γιατί αναμένει τι αυτονόητο. Να δει στην πράξη αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς και ταυτόχρονα να δει τις ΗΠΑ να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της συμμάχου τους Τουρκίας, ώστε να δεχθεί λύση η οποία να είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οποία να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα και την ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

– Επειδή οι ΗΠΑ εξ αντικειμένου είναι τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα που επιδιώκουν να προωθήσουν στην περιοχή μας, η δική μας πλευρά και ειδικότερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να ενεργεί για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του λαού μας και της Κύπρου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, μέσα και από τις σχετικές δηλώσεις του ίδιου του κ. Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εγκαταλείπει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εντάσσοντας την Κύπρο στο άρμα των Αμερικανο- ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων. Προφανώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα για ΔΗΣΥ και κυβέρνηση Αναστασιάδη, με το λογαριασμό όμως να καλείται όπως πάντα να τον πληρώσει ο λαός μας.

–  Αντίστοιχα, με δεδομένο ότι η ενεργειακή προοπτική της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο- Ανατολικής Μεσογείου ήταν κεντρικό ζήτημα της επίσκεψης Μπάιντεν, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει, ως εκ των ων ουκ άνευ, τη δημιουργία άμεσα του τερματικού υγροποίησης, ανεξαρτήτως της όποιων εξελίξεων, θετικών ή αρνητικών, στο Κυπριακό. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις, οικονομικές και πολιτικές θα είναι τεράστιες για την Κύπρο. Δυστυχώς, η αδικαιολόγητη αργοπορία από πλευράς κυβέρνησης Αναστασιάδη, μόνο ως αρνητική εξέλιξη αλλά και κακός οιωνός μπορεί να ειδωθεί για τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα του ενεργειακού φυσικού μας πλούτου.

– Παρά τις διαβεβαιώσεις Μπάιντεν ότι δεν θα επιβάλουν εκ των έξωθεν το περιεχόμενο της λύσης, για μια ακόμα φορά προειδοποιούμε ότι πιθανή επανάληψη των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών χειρισμών που έγιναν πριν τη συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη- Έρογλου, με παραμερισμό των συγκλίσεων Χριστόφια- Ταλάτ, θα διευρύνει το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών και συνακόλουθα τον κίνδυνο έξωθεν παρεμβάσεων από τρίτους για γεφύρωση του χάσματος.

* Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής

PREV

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, του Νίκου Ιωάννου

NEXT

΄΄ Θέλω κάτι άλλο…΄΄ , του Γιώργου Κ. Γεωργίου