Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Χαιρετισμός  του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Πετρό Σιμονένκο προς το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Χαιρετισμός  του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Πετρό Σιμονένκο προς το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ


Αγαπητοί Σύντροφοι,

Εκ μέρους των κομμουνιστών της Ουκρανίας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους αντιπροσώπους και στους προσκεκλημένους στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και εκφράζω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ, για τη δυνατότητα που μας έδωσε να πάρουμε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου.

Εμείς θαυμάζουμε και στηρίζουμε τους πολύχρονους αγώνες του ΑΚΕΛ για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την αποστρατικοποίηση του νησιού. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας εναντίον του ιμπεριαλισμού, του σωβινισμού, του εθνικισμού –  πολιτικές οι οποίες γεννούν τέτοιο τερατώδες φαινόμενο, όπως είναι ο φασισμός.

Τι είναι ο φασισμός, οι πολίτες της Ουκρανίας το μαθαίνουν καθημερινά, όχι από τα  βιβλία και τις κινηματογραφικές ταινίες. Ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος του Φεβράρη  του 2014 στην χώρα μας επικράτησε καθεστώς σκληρής δικτατορίας των νεοναζιστών, καθεστώς πνευματικής και φυσικής τρομοκρατίας.  Οι  πολιτικές της  καταδίωξης και της βίαιης καταπίεσης αποτελούν την βάση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η ιδεολογία του εθνικισμού και του φασισμού αποτελεί την κυβερνητική ιδεολογία, της ομάδας των ολιγαρχών,  που διοικεί τη χώρα. Στην Ουκρανία διεξάγεται ένας τρομερός και  αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.

Η Ουκρανία de-facto έχασε την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία. Όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις, όπως και οι στρατηγικής σημασίας διορισμοί, παίρνονται αποκλειστικά και σύμφωνα με τις διαταγές  του Λευκού Οίκου, του ΝΑΤΟ και  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, που σε συνεργασία με τους ευρωπαίους δορυφόρους τους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και την οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του 2014.

Η εφαρμογή και η καλλιέργεια πολιτικής που εξαίρει  το μίσος και τη βία, εκ μέρους των αντιδραστικών και στρατιωτικών κύκλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οδήγησαν στην περαιτέρω  όξυνση των εσωτερικών προστριβών, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στη διακοπή κάθε οικονομικής και πολιτιστικής σχέσης με αυτή, στην απώλεια της Κριμαίας, στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου, που ξέσπασε στην περιοχή του Ντονπάς. Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα αυτού του πολέμου, οι νεκροί και οι τραυματίες: πεθαίνουν γέροι, γυναίκες, παιδιά. Πέραν του ενός εκατομμυρίου άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καταστρεμμένες πόλεις και τα χωριά τους, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Το μεγάλο μίσος της χούντας, που διοικεί τη χώρα, για τις ιδέες του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, το μίσος της για την ειρήνη, το καλό και το δίκαιο, το αχαλίνωτο μίσος της για το ηρωικό παρελθόν της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ουκρανίας και με σκοπό την εξόντωση του Κουμμουνιστικού Κόμματος, την ώθησε στο να εξαπολύσει κυνήγι κατά των κομμουνιστών. Μας παρακολουθούν, όπως κάποτε παρακολουθούσαν τους κομμουνιστές στην χιτλερική Γερμανία ή όπως το «κυνήγι μαγισσών» που εφάρμοζαν οι Μακαρθιστές στις ΗΠΑ.

Μέσα σε ενάμισυ χρόνο έχουν επινοήσει και «κατασκευάσει» εναντίον των συντρόφων μου, πέραν των 400 δικαστικών υποθέσεων. Τους ρίχνουν στα κρατητήρια των «ειδικών υπηρεσιών» στη βάση στημένων, ψεύτικων κατηγοριών, τους βασανίζουν, τους απειλούν με φυσική εξόντωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Πριν ένα χρόνο οι ολιγάρχες και οι εθνικιστές άρχισαν μια παράνομη δικαστική διαδικασία για απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Απέτυχαν παταγωδώς. Εκτιμούμε βαθύτατα όλα τα αδελφά κόμματα, τις διεθνείς προοδευτικές οργανώσεις για την αλληλεγγύη τους και την στήριξή τους στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε.

Όμως ο εχθρός του εργαζόμενου λαού είναι και δυνατός και αιμοβόρος. Αντιλαμβανόμενο την χωρίς προοπτική δικαστική διαδικασία απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στη χώρα, το καθεστώς του Κιέβου προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα: το Κοινοβούλιο ψήφισε και ήδη ο πρόεδρος υπέγραψε και έθεσε σε ισχύ πακέτο νόμων για τον «αποκομμουνισμό».

Με αυτούς τους νόμους οι φονιάδες της Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών,  του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού και οι χιτλερικοί συνεργάτες τους ανακηρύσσονται  ήρωες, και οι σοβιετικοί στρατιώτες-ελευθερωτές αποκαλούνται κατακτητές. Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε κομμουνιστικού συμβόλου, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και η οποιαδήποτε αναφορά σε επιτεύγματα στης σοσιαλιστικής περιόδου. Παρακοή των νόμων αυτών οδηγεί σε πενταετή φυλάκιση. Οι συγκεκριμένοι νόμοι  όμως δεν αποτελούν μόνο παράβαση του Συντάγματος της Ουκρανίας, αλλά παραβιάζουν και τις βασικές διεθνείς αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και έτυχαν κριτικής στις 15 Μαΐου 2015 από τον Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για το καθεστώς του Κιέβου, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι διάταγμα, βλέπετε πίσω από αυτό «κλείνει τα αυτιά» η στρατιωτικό- πολιτική μηχανή των ΗΠΑ.

Όμως οι κομμουνιστές δεν παραδίδονται! Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε το όνομα και το Καταστατικό του κόμματος ή να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας. Θα παλέψουμε μέχρι τη Νίκη. Και πιστεύουμε σε αυτή, γιατί έχουμε δίκαιο. Και σε αυτό τον αγώνα, είμαι βέβαιος, ότι πάντοτε μπορούμε να ακουμπήσουμε στο δικό σας σταθερό ώμο σύντροφοι, στον ώμο των αδελφών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας πιστεύει, ότι η έγκριση εκ μέρους του Συνεδρίου, Ψηφίσματος για την Ουκρανία, θα είχε πολύ μεγάλη σημασία, τόσο από πολιτική πλευρά, όσο και από την ανάγκη συσπείρωσης όλων των διεθνών προοδευτικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του φασιστικής απειλής.

Ο νεοφασισμός θεριεύει και εξαπλώνεται όχι μόνο στην Ουκρανία. Σηκώνει κεφάλι και αποθρασύνεται και σε άλλες χώρες της ηπείρου μας.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών δεν δείχνει να προβληματίζεται για αυτό το φαινόμενο.

Η ιστορία όμως μας διδάσκει, ότι όπου υπάρχει φασισμός εκεί υπάρχει  και πόλεμος. Σήμερα, μπροστά μας,  υπάρχει μια πραγματική απειλή για επέκταση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία και για την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

Η καθημερινή μας δράση φέρνει στο φώς συνέχεια νέα αποδεικτικά στοιχεία για την επιθετική ουσία του ιμπεριαλισμού, εμπροσθοφυλακή του οποίου είναι ο φασισμός. Μεγάλο κίνδυνο για την Ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια αποτελεί η επιδίωξη συγκεκριμένων  ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εγκαθίδρυση της «δικής» τους τάξης πραγμάτων. Ο Χίτλερ δεν τα κατάφερε. Σήμερα αυτή η τάση εκφράζεται μέσω της πολιτικής των ΗΠΑ.

Η Στρατηγική της ασφάλειας των ΗΠΑ «στηρίζεται στην προώθηση των ενδιαφερόντων και των αξιών της ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ… Δεν μπορεί κανείς να αντικαταστήσει την αμερικανική ηγεμονία», αναφέρεται σε αμερικανικό έγγραφο. «…οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την πολεμική τους ισχύ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ… Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν την πολεμική τους ισχύ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

Τα πιο πάνω δεν είναι  μόνο λόγια – και όλοι εμείς το γνωρίζουμε. Το γνωρίζει η Γιουγκοσλαβία, η Λιβύη, το Ιράκ, η Συρία… Τώρα το γνωρίζει και η Ουκρανία.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι!

Φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την μέρα, που το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς διακήρυξε ότι: «την επίθεση του καπιταλισμού, μπορεί να την σταματήσει μόνο Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΛΑΤΙΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ». Δυστυχώς, τότε δεν εισακούστηκε αυτή η έκκληση και η  ανθρωπότητα το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Η ιστορία του 20ου αιώνα, όπως και τα πρόσφατα γεγονότα, απαιτούν να εξάγουμε τα σωστά διδάγματα. Σας καλούμε να συγκροτήσουμε από κοινού ένα νέο, ισχυρό αντι-ιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο για να αποτρέψουμε την έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

PREV

Χαιρετισμός απο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Erhan Nalcaci

NEXT

Χαιρετισμός στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ - Μπορίς Κομότσκυ Μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του  ΚΚΡΟ