Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Γ.Γ. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου – Εγκαίνια Έκθεσης 4ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

Χαιρετισμός Γ.Γ. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου – Εγκαίνια Έκθεσης 4ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

 

Chateau Status, Λευκωσία, 17/12/22

 

Φίλες και φίλοι,

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες Ε/κ και Τ/κ,

 

Καλωσορίσαμε ξανά στα εγκαίνια της Έκθεσης του 4ου Δικοινοτικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας που πραγματοποιούν το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού η κυπριακή φύση. Την αναδεικνύουμε μέσα από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που στάλθηκαν για τον διαγωνισμό μας από πολλούς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες. Φωτογραφίες που απεικονίζουν το κυπριακό περιβάλλον των τεσσάρων εποχών, του βουνού και της θάλασσας, της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας. Της φυσικής ομορφιάς που ξεχύνεται από τον Ακάμα μέχρι την Καρπασία και από το Τρόοδος μέχρι τον Πενταδάκτυλο.

Απεικονίζουν το μοναδικό οικοσύστημα του τόπου μας, το οποίο απειλείται από την άναρχη ανάπτυξη και δόμηση ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Τα υπέροχα δάση που απειλούνται από τις πυρκαγιές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όσο και από την έλλειψη συνολικής δασικής πολιτικής. Τα ζώα που απειλούνται λόγω έλλειψης δομών στις οποίες να προστατεύονται και να ευημερούν. Τη βιοποικιλότητα της οποίας η συμβιωτική της σχέση με το οικοσύστημα απειλείται. Τον αέρα του οποίου η ποιότητα χειροτερεύει λόγω της συνεχούς ρύπανσης.

Το περιβάλλον μας όμως απειλείται και από ένα άλλο βασικό παράγοντα. Από το διχοτομικό στάτους κβο και την πρακτική αδυναμία που αυτό προκαλεί να αντικρίσουμε την Κύπρο ως ένα ενιαίο οικοσύστημα, πέραν των συρματοπλεγμάτων που τη χωρίζουν. Αδυναμία που προκύπτει ενίοτε λόγω των πρακτικών δυσκολιών της τρέχουσας κατάστασης και άλλοτε λόγω του ότι σε κάποιων τα μυαλά τα τείχη της διχοτόμησης είναι εδραιωμένα για τα καλά εδώ και καιρό.

Όμως, όσα συρματοπλέγματα και να βάζουν κάποιοι στο έδαφος και τα μυαλά των ανθρώπων, η ζωή συνεχίζεται για το κυπριακό οικοσύστημα. Οι πεταλούδες θα συνεχίζουν να πετάνε ένθεν κι ένθεν της πράσινης γραμμής. Οι πράσινες χελώνες θα σταθμεύουν το ένα καλοκαίρι στον Ακάμα και το άλλο στον κόλπο της Μόρφου. Τα γαϊδουράγκαθα και οι παπαρούνες θα ανθίζουν στα εγκαταλειμμένα σπίτια της νεκρής ζώνης.

Εμείς έχουμε προοδευτικό όραμα τόσο για το μέλλον του περιβάλλοντος όσο και για την Κύπρο γενικότερα. Καταρχάς βλέπουμε τον άνθρωπο ως μέρος του οικοσυστήματος και όχι αφέντη του. Βλέπουμε το οικοσύστημα ως ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο ανεξαρτήτως των οδοφραγμάτων που του στήνουν οι άνθρωποι. Πρωτοστατούμε για την προστασία του περιβάλλοντος προωθώντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Τους προσεγγίζουμε ως ένα ενιαίο σύνολο και παιδιά της κοινής τους πατρίδας. Βλέπουμε την Κύπρο ως μία πατρίδα, κοινή κατάκτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον που όλοι οι Κύπριοι θα νιώθουμε και θα είμαστε ελεύθεροι στη χώρα μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς εμπόδια, στρατιωτικές πινακίδες και συρματοπλέγματα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το πετύχουμε αυτό. Να λύσουμε το Κυπριακό. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Και θα συνεχίσουμε ανεξαρτήτως των δυσκολιών. Εμείς, ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση. Ποτέ!

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό. Είναι σημαντικό για ‘μας ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος αγκαλιάζει τον δικοινοτικό διαγωνισμό φωτογραφίας. Κι αυτό συμβαίνει όχι τόσο γιατί οι λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας είναι πολλοί – άλλωστε διαγωνισμοί φωτογραφίας στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί – αλλά γιατί πολύς κόσμος αγκαλιάζει κάθε εκδήλωση, κάθε πρωτοβουλία που φέρνει τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί. Κάθε πρωτοβουλία που εκφράζει τον πόθο των Κυπρίων να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα για όλους. Σε ένα κράτος κοινό, το οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνδιαχειρίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας. Σεβόμενη η μια κοινότητα την άλλη, βοηθώντας η μια την άλλη για να σπρώξουμε τον τόπο μας μπροστά.

Συγχαίρω τους διακριθέντες και τις διακριθείσες στον διαγωνισμό. Συγχαίρω την κριτική επιτροπή καθώς και την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού για την πραγματοποίησή του. Συγχαρητήρια εκφράζω στα Γραφεία της Επαναπροσέγγισης και της Ευρωβουλής του Κόμματος για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ευχαριστίες και στους Ευρωβουλευτές μας Γιώργο Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για τη συμβολή τους, καθώς και για τη συνολικότερη δραστηριότητα που αναπτύσσουν που είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και αξιέπαινη.

 

 

 

PREV

Μετά από δέκα χρόνια και 50 μέρες πριν τις εκλογές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θυμήθηκε τους χαμηλοσυνταξιούχους

NEXT

Έγκλημα διαρκείας η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού