Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Χαιρετισμός Γιάννη Μπουρνούς, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Χαιρετισμός Γιάννη Μπουρνούς, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, απευθύνουμε θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στο Ανορθωτικό  Κόμμα Εργαζόμενου Λαού και σε όλους τους Κύπριους εργαζόμενους. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει αρχή για την επάνοδο της κυπριακής Αριστεράς στην εξουσία. Η Κύπρος σας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Γνωρίζουμε ότι το συνέδριο αυτό γίνεται σε στιγμές δύσκολες για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά στην Κύπρο. Οι δυο χώρες μας, ο λαός της Ελλάδας και ο λαός της Κύπρου ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης της Ευρωζώνης και των πολιτικών της Τρόικας, η Ευρώπη μάς έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Είναι όμως και στιγμές γεμάτες ελπίδα. Γιατί οι αγώνες και τα κινήματα των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αποδίδουν καρπούς. Η ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, οι εκλογικές επιτυχίες  στην Ισπανία, η διογκούμενη αγανάκτηση και κινητοποίηση των εργαζομένων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως η σκληρή ευρωπαϊκή δεξιά, οι πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας έχουν πλέον ισχυρό αντίπαλο.

Ο αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα και Κύπρο ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό είναι κοινός. Εμείς από την Ελλάδα και το ΣΥΡΙΖΑ σας καλούμε να αγωνιστούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στις χώρες μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Κάποιοι θέλουν να μπορούν να εκβιάζουν τους λαούς με οικονομική ασφυξία για να εξασφαλίζουν την υποταγή τους. Θέλουν να εκβιάζουν τη δημοκρατία. Το μήνυμα που σας φέρνω από την Ελλάδα, είναι πως τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε. Η δημοκρατία θα νικήσει και η Ευρώπη θα αλλάξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θέλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως πέρασε ανεπιστρεπτί η περίοδος που η οικονομική εξάρτηση από τους δανειστές υπονόμευε ταυτόχρονα την εθνική και τη λαϊκή κυριαρχία. Και σας διαβεβαιώνουμε, ότι στον αγώνα αυτό για την υπεράσπιση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στεκόμαστε στο πλάι του κυπριακού λαού. Η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια της Κύπρου είναι προϋπόθεση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συστράτευσή μας στον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ειρηνική και δίκαιη και στην κατεύθυνση αυτή χαιρετίζουμε την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, την επανέναρξη των απευθείας διμερών συνομιλιών και την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ κόντρα στον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συστράτευσή μας και στον αγώνα για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. 70 χρόνια μετά την ιστορική νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού, η Αριστερά και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουν στα χέρια τους αυτή την κρίσιμη περίοδο τη μοναδική ευκαιρία να προκαλέσουν βαθιά τομή στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς δύναμης σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη συνολικά.

Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός μπορούν και πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής αλλαγής. Για να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες δεκαετιών, για να βλαστίσει επιτέλους ο καρπός της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, που είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών.

Κλείνοντας, θα ήθελα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και από βάθους καρδιάς να ευχηθώ το 2016 να είναι χρονιά τριπλής γιορτής: Μαζί με τα 90χρονα του ΑΚΕΛ, να γιορτάσετε –και μαζί σας να γιορτάσουμε κι εμείς- την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και μια μεγάλη νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ζήτω το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ!

Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!

PREV

Χαιρετισμός Γκαμπριέλ Τζίμμερ στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

NEXT

Χαιρετισμός απο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Erhan Nalcaci