Home  |  Ενημέρωση   |  Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

στο 14o Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΑ
Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της ΕΚΑ να απευθύνω χαιρετισμό στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης. Απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους Συνέδρους και μέσω της ΕΚΑ σε όλο τον αγροτικό κόσμο. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Γιατί δεν υπάρχει κατάκτηση του αγροτικού κινήματος, που να μην φέρει τη σφραγίδα της ΕΚΑ. Δεν υπάρχει αγροτικός αγώνας που να έγινε χωρίς την καθοριστική και μαζική συμμετοχή της.
Οι αγρότες και τα προβλήματα τους ήταν και είναι πάντοτε ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του Λαϊκού Κινήματος. Αυτό γιατί είναι μέσα από τα σπλάχνα και της Αγροτιάς που ξεπήδησε, οργανώθηκε και ανδρώθηκε η Αριστερά στην Κύπρο.  Γιατί φύσει και θέσει το Λαϊκό Κίνημα είναι ζυμωμένο μέσα στα προβλήματα, στις ανάγκες και στις αγωνίες του κόσμου που πασχίζει για τη βιοπάλη∙ άρα και του αγρότη και της αγρότισσας.
Πρώτιστο πρόβλημα που απασχολεί τους πάντες είναι το κυπριακό. Ο καθένας που επιλέγει να μην εθελοτυφλεί μπορεί να αναγνωρίσει πως τίποτε από όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε δε θα είναι εγγυημένο, δίχως επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Φέτος συμπληρώνονται τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες από το καλοκαίρι εκείνο που ο λαός και ο τόπος μας προδόθηκαν από την Χούντα, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β’. Προδοσία που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει. Τέσσερις δεκαετίες κατοχής και διαίρεσης του τόπου μας.
Η παθητική παρέλευση του χρόνου εδραιώνει ολοένα και περισσότερο τα κατοχικά δεδομένα. Βασικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σταδιακά υπονομεύονται. Η κατάσταση επί του εδάφους αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα η δυνατότητα για ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές να διαβρώνεται. Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα επίσης αλλοιώνονται, με τρόπο που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την αποκατάστασή τους στους νόμιμους δικαιούχους. Κάποιες από αυτές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στο κατοχικό καθεστώς, μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί δυστυχώς με τις ευλογίες του ΕΔΑΔ. Οι έποικοι αυξάνονται συνεχώς, συνιστώντας ήδη πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι τουρκοκύπριοι που στηρίζουν τη λύση και επανένωση με κάθε ευκαιρία υποδεικνύουν την αγωνία τους ότι ο συνεχιζόμενος εποικισμός απειλεί την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλοιώνει τη δημογραφική πολιτική και μειώνει τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας. Αν το αδιέξοδο συνεχίσει δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουν θέμα συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήδη θέτουν θέμα απευθείας εμπορίου.
Όλα αυτά δεν τα χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα για να εκβιάσουμε το λαό να αποδεχθεί την οποιαδήποτε λύση, όπως όψιμα ορισμένοι μας κατηγορούν. Αλλά γιατί εμείς δε θέλουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με ψευτοπατριωτικές ρητορείες και ανέξοδα συνθήματα την ώρα που η διχοτόμηση χτυπά την πόρτα μας. Ξεκαθαρίζω ταυτόχρονα, πως αυτό  δε σημαίνει πως είμαστε διατεθειμένοι ως ΑΚΕΛ να  συναινέσουμε σε απαράδεκτες θέσεις ή σε εκβιασμούς. Δε σημαίνει πως θα υποχωρήσουμε μπροστά σε «πιστόλια» που ο οποιοσδήποτε θα δοκιμάσει να μας βάλει στον κρόταφο. Με δύο λόγια, όσο  διαφωνούμε με τις προσεγγίσεις όσων απορρίπτουν ασυζητητί τα πάντα, άλλο τόσο διαφωνούμε και με τις προσεγγίσεις όσων θέλουν να αποδεχθούμε δίχως συζήτηση τα πάντα.
Υποστηρίζεται από κάποιους η ανεδαφική θέση πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό στα πλαίσια μιας εφ΄όλης της ύλης συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ. Επιτέλους, θα πρέπει  σε αυτό τον τόπο να βρούμε όλοι τη δύναμη να πολιτευόμαστε με σοβαρότητα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και όχι τον κ. Αναστασιάδη προσωπικά. Και το κάνουμε συνειδητά γιατί η λύση του Κυπριακού, η επανένωση της Κύπρου είναι για το ΑΚΕΛ ο πρώτος του στόχος.
Γι΄αυτό και τονίζουμε με κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου ότι για να έχουν αίσια έκβαση οι προσπάθειες μας, πρώτα από όλα, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Γι΄αυτό και υποδείξαμε στον Πρόεδρο πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει με τον Ταλάτ. Όχι επειδή θεωρούμε τέλειες τις συγκλίσεις στις οποίες συμφώνησε μαζί του ο Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά επειδή αν τις εγκαταλείψουμε, θα ξαναζήσουμε την περιπέτεια του κοινού ανακοινωθέντος. Επιπλέον, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαπραγματευθεί με συνέπεια και στη βάση αρχών τα δίκαια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό σημαίνει προσήλωση στις διαχρονικές μας θέσεις με στόχο τη λύση που να επανενώνει την Κύπρο με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να την καθιστούν πατρίδα ενωμένη, ακέραιη και αδέσμευτη, δίχως εγγυήσεις και ξένους στρατούς. Αν όλα αυτά συναντήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γνήσια θετική και έμπρακτη βούληση από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Το 2009 από το βήμα και πάλι του Συνεδρίου της ΕΚΑ είχα τονίσει πως η διεθνής καπιταλιστική κρίση και η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου απαιτεί από τους εργαζόμενους, τους αγρότες και γενικά τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας οργάνωση στον αγώνα και ενότητα δυνάμεων.
Σήμερα που ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη  με τις συνέπειες των καταστροφικών αποφάσεων που έλαβε ο κ. Αναστασιάδης μαζί με τους δανειστές στο Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στη μέγγενη των πολιτικών της ακόμα πιο έντονα τους αγρότες, αυτό είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.
Γι΄αυτό επιμένουμε να λέμε πως τώρα είναι η ώρα οι Κύπριοι να στείλουμε δυνατό μήνυμα στην Ευρώπη. Το πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα κούρεμα καταθέσεων που αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, κατέστησε την Κύπρο πειραματόζωο. Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για εμάς. Να ανατρέψουμε το συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζοντας αντίσταση, αξιοπρέπεια και προοπτική. Υπερψηφίζοντας το συνδυασμό του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις.
Τα προβλήματα που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι σύνθετα και δύσκολα. Τα αδιέξοδα που δημιουργεί το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, αλλά και οι πολιτικές που συρρικνώνουν την αγροτική οικονομία, δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους.  Γι΄ αυτό και το αγροτικό κίνημα πρέπει να τα αντιμετωπίσει με την ανάλογη ενότητα και ισχύ. Για να στηρίξει τους αγρότες και τους διάφορους κλάδους όσο το δυνατόν περισσότερο. Να είστε βέβαιοι πως το ΑΚΕΛ θα είναι στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Οι αγώνες των αγροτών είναι και δικοί μας αγώνες.
Η αγροτική οικονομία έχει πολλά να δώσει. Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις εντυπωσιακές αλλά ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και να στηρίξει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο. Δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και όχι στραγγαλισμού της αγροτιάς. Πώς μπορεί να αναμένει η Κυβέρνηση ότι θα επανεκκινήσουν οι αγρότες, καταθέτει προϋπολογισμό για την αγροτική ανάπτυξη μειωμένο κατά 20%; Πώς μπορεί να μιλά για στοχοπροσηλωμένη αγροτική πολιτική και την ίδια στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών;  Πού θα μπορούν να βρουν στήριξη οι αγρότες, όταν ο Συνεργατισμός έχει καταστεί κρατική, εμπορική τράπεζα; Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη δυστυχώς δεν της επιτρέπουν να αναγνωρίσει την αξία της  διαχρονικής προσφοράς του Συνεργατισμού, που υπήρξε το μόνο στήριγμα της φτωχολογιάς στα χρόνια της τοκογλυφίας.  Σήμερα, ποιος θα προστατέψει τον κόσμο από τη σύγχρονη τοκογλυφία αν όχι ο Συνεργατισμός; Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το Συνεργατισμό και να τον προστατέψουμε από επικίνδυνες προθέσεις. Αναφέρομαι ειδικότερα στη δέσμευση που ανέξοδα ανέλαβε η Κυβέρνηση έναντι της Τρόικας για αποξένωση από τα ΣΠΙ κερδοφόρων δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναφέρομαι επίσης στην ανάγκη να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και ο κοινωνικός χαρακτήρας του Συνεργατισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει.
Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα που επιβάλλουν όλοι να παλέψουμε ενωμένοι για να έχει αυτή η πατρίδα μέλλον. Γι΄αυτό πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε την Κύπρο και το μέλλον της. Να στείλουμε μήνυμα αντίστασης, για την αξιοπρέπεια και την προοπτική του λαού μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
 

PREV

Ανακοίνωση Κ.Ε ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22/3/2014

NEXT

Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων