Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων  σε ανάμνηση του αγώνα των φοιτητών κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, το 1960,  όπου η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής δολοφόνησε εν ψυχρώ 70 ανθρώπους. Η μέρα καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η ανθρωπότητα υπέρ του αγώνα καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας .
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα αντί να μειώνονται τα φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού,  βλέπουμε να ξεπροβάλουν ακραία ρατσιστικά στοιχεία σε διάφορα μέρη του πλανήτη, μαζί και στην Κύπρο,  να αναπτύσσονται και να διεκδικούν λόγο και ρόλο στην πολιτική ζωή. Στοιχεία που δηλητηριάζουν την κοινωνία και ειδικά την νεολαία,  με ρατσισμό, αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές γενεσιουργικές αιτίες των προβλημάτων που προκαλούν την αδικία και την εκμετάλλευση και παρουσιάζοντας τους μετανάστες ως τους κύριους αίτιους των προβλημάτων παρουσιάζονται στην κοινωνία μας.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας, η κυπριακή κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με ρατσιστικές και ακροδεξιές συμπεριφορές αφού η Κύπρος παραμένει χώρα υποδοχής μεταναστευτικών ρευμάτων, τόσο από πολίτες τρίτων χωρών και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από χώρες της γύρω περιοχής λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Ο κυπριακός λαός, ο οποίος βιώνει για 40 χρόνια την παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του με την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας, οφείλει να αντισταθεί σε φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού που δηλητηριάζουν την κοινωνία μας, υπερασπιζόμενος τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες.
Με την ευκαιρία  της 21ης  Μαρτίου το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα στον αγώνα ενάντια σε όλες τις πολιτικές και  πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό, γιατί γνωρίζει πολύ καλά το μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο τους.  Θα συνεχίσει σθεναρά να αντιπαλεύει τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις και να αγωνίζεται για την εξάλειψη τους με απώτερο στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το ΑΚΕΛ προτάσσει απέναντι στο ρατσισμό το φασισμό και τη μισαλλοδοξία, την ενότητα των συμφερόντων των εργαζομένων ανεξάρτητως από φυλή, χρώμα, γλώσσα και θρησκεία. Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων και να χρησιμοποιούνται ως απειλή στα κεκτημένα των ντόπιων εργαζομένων.
Δυστυχώς διαπιστώνεται μια αναποφασιστικότητα και αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει  το μεταναστευτικό ζήτημα και να δώσει λύσεις στα προβλήματα διαφόρων ομάδων μεταναστών,  με αποτέλεσμα η χώρα μας να μένει εκτεθειμένη από τα καθημερινά φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχουν να κάνουν κύρια με το χειρισμό τους από τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους θεσμούς.
Το ΑΚΕΛ απαιτεί από το κράτος να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κοινωνία να αντισταθεί και να αντιπαλέψει απάνθρωπες ιδεολογίες όπως ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός. Δεν πρέπει να επιτρέψει να θεριεύουν καταπατώντας και σκοτώνοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διαλύοντας την κοινωνική συνοχή.
 
 
21 Μαρτίου 2014

PREV

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

NEXT

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821