Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση Κ.Ε ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22/3/2014

Ανακοίνωση Κ.Ε ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22/3/2014

Το γεγονός ότι πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη βασικών προϋποθέσεων υγιεινής, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάρρευση της φυσικής κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων του πλανήτη, έχουν δημιουργήσει αυξανόμενες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απεξάρτηση της Κύπρου από τις καιρικές συνθήκες για την εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων ποσοτήτων νερού για ύδρευση, αποτελούσε ένα από διαχρονικότερα προβλήματα στην ιστορία της Κύπρου. Η κατασκευή φραγμάτων, η ένταξη του ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό ισοζύγιο, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης στους πολίτες και πολλά άλλα μέτρα, βοήθησαν ώστε το πρόβλημα απεξάρτησης της εξασφάλισης πόσιμου νερού από τις καιρικές συνθήκες να αμβλυνθεί, χωρίς όμως αυτό να επιλυθεί οριστικά. Η οριστική επίλυση του προβλήματος επήλθε κατά την προηγούμενη πενταετία διακυβέρνησης με την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, τέτοιας δυναμικότητας ώστε η ημερήσια παραγωγή τους να καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες ύδρευσης όλων των αστικών κέντρων και περιχώρων τους.

Η κοστολόγηση του νερού αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την Οδηγία 2000/60 Ε.Ε. Οφείλουμε να προωθήσουμε ένα προοδευτικό σύστημα κοστολόγησης του νερού σ’ όλους τους τομείς, το οποίο θα προστατεύει τους μικρούς και χαμηλών εισοδημάτων καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα θα αποτρέπει αποφασιστικά την σπατάλη του νερού.

Οι βασικές υπηρεσίες ύδατος πρέπει να εξυπηρετούν το γενικό κοινωνικό συμφέρον και πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλιστεί η προτεραιότητα των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων έναντι των οικονομικών συμφερόντων της αγοράς.

Το ΑΚΕΛ την περασμένη Πέμπτη, 20 του Μάρτη, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής με πρώτιστο στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητα νερό, το οποίο θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Γραφείο Περιβάλλοντος Κ.Ε ΑΚΕΛ

PREV

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου

NEXT

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού