Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ, φύσει και θέσει είναι αντίθετο με όλες τις πολιτικές και πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό

Το ΑΚΕΛ, φύσει και θέσει είναι αντίθετο με όλες τις πολιτικές και πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την επίσκεψη του στα Γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως

Επισκεφτήκαμε τα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Η Κύπρος είναι χώρα φιλοξενίας μεταναστών και πλέον είναι και χώρα αποστολής μεταναστών. Γι’ αυτό και η πάταξη του ρατσισμού είναι δύο φορές καθήκον εμάς των Κυπρίων.

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στην Ευρώπη ακροδεξιά και νεοφασιστικά κόμματα καλλιεργούν τη ξενοφοβία για να εδραιωθούν πολιτικά αποκρύβοντας τα πραγματικά αίτια της οξυνόμενης μετανάστευσης, την οικονομική και πολιτική τους φύση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση. Σε αναπτυγμένες χώρες στηριγμένοι σε αντιμεταναστευτική ρητορεία, οι ακραίοι κύκλοι κρύβουν τη μισητή τους ιδεολογία. Στην Ουκρανία φασιστικές οργανώσεις που απευθύνονται στα πιο πρωτόγονα ανθρώπινα ένστικτα απειλούν με παλινόρθωση του Ναζισμού.

«Μας κλέβουν τις δουλειές», «τους ταίζουμε», «μας απειλούν δημογραφικά». Αυτά είναι ορισμένα από τα επιχειρήματα που επιλέγουν όλοι όσοι επιτίθενται εναντίον μεταναστών. Ξεχνώντας πως σήμερα χιλιάδες Κύπριοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Μήπως με την ίδια ευκολία θα επιτρέπαμε κάποιος να πει ότι οι κύπριοι που εργάζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «κλέβουν τις δουλειές». Ότι τους χιλιάδες νεαρούς Κύπριοι που φεύγουν στην Αγγλία για να βρουν δουλειά «τους ταΐζουν» οι βρετανοί; Πρόσφατα στην Ελλάδα έγινε ένα κοινωνικό πείραμα. Δύο ηθοποιοί ο ένας στο ρόλο του αλλοδαπού και ο άλλος στο ρόλο του ημεδαπού κάθισαν σε μια στάση λεωφορείου. Ο ημεδαπός άρχισε να επιτίθεται ρατσιστικά στον αλλοδαπό. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους δεν αντέδρασαν καθόλου. Όμως οι περισσότεροι ήταν αποστομωτικοί. Υπερασπίστηκαν το μετανάστη, τον αγκάλιασαν, κάποιοι ακόμα σηκώθηκαν από τη θέση τους για να καθίσει ο ίδιος. Ένας από αυτούς είπε και τη μεγάλη αλήθεια στον υποτιθέμενο ρατσιστή «δεν σας ανήκει αυτή η χώρα, ανήκει σε όλους όσοι εργάζονται γι΄αυτήν».

Το ΑΚΕΛ, φύσει και θέσει είναι αντίθετο με όλες τις πολιτικές και  πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Γι΄αυτό και παλεύει για την πολιτική απομόνωση ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων. Για τη  μετατροπή των κέντρων κράτησης μεταναστών σε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινού χαρακτήρα χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών. Για ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τους πρόσφυγες, όσους αναζητούν άσυλο, τις εγκύους, τις μητέρες και τα παιδιά. Για την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους τους μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και για την εξασφάλιση ίσων εργατικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.

26/03/2015

PREV

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

NEXT

Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Ν.Παπαδόπουλος