Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Τιμούμε σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Τιμούμε το μεγάλο ξεσηκωμό του ελληνικού λαού το 1821, που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία μιας αναγεννημένης δημοκρατικής Ελλάδας.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί  αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους και να συγκρουστούν με τους ισχυρούς. Σήμερα, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αποδεικνύει ότι ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αν το θελήσει και δράσει. Η Ιστορία δείχνει εξάλλου ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.

Η παρακαταθήκη του Ρήγα Φεραίου και των Φιλικών, οι αγώνες του λαού και των μεγάλων μορφών της Επανάστασης στάθηκαν πάντα σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τις νεώτερες γενιές στους αγώνες ενάντια στην όποια ξένη επιβουλή, για πραγματική ανεξαρτησία, για εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Τα ιδανικά και οι αξίες του 1821 εμπνέουν και τον κυπριακό λαό στο δικό του αντικατοχικό αγώνα. Ο κυπριακός λαός αγωνιζόμενος για τη δική του ελευθερία ενάντια στην κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας, εμπνέεται από τα ιδανικά του Εικοσιένα και αντλεί δύναμη από τις αξίες που ανάδειξε ο μεγάλος εκείνος ξεσηκωμός.

Δυστυχώς, το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Η κατοχική Τουρκία, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο, παρουσιάζεται ως η πλευρά που επιθυμεί και επιδιώκει τη λύση. Ενώ η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει παράνομα μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ γίνεται προκλητικότερη και επιθετικότερη, η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι από χλιαρή έναντι της, μέχρι αρνητική για μας. Το ΑΚΕΛ καλεί την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να ασκήσουν επιτέλους την επιρροή τους στην Τουρκία για να καταστεί δυνατή η λύση του Κυπριακού.

Ο δρόμος για δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ παραμένει δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ο μόνος εφικτός δρόμος για την επίτευξη λύσης και για τη διασφάλιση ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους.

Η επίτευξη αυτής της λύσης δεν μπορεί να γίνει με παλινωδίες στον στρατηγικό στόχο, με αρνήσεις χωρίς κατάθεση θέσεων και με συνθήματα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι τα πραγματικά συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Η παθητική παρέλευση του χρόνου, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ανέκαθεν εξυπηρετούσε την Άγκυρα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η συνέπεια στις αρχές της λύσης και η ενεργός πολιτική που δείχνει την βούληση μας για λύση. Η συνέπεια στη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η συνέπεια στη λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, καθιστά δυνατό τον κοινό αγώνα Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, τυγχάνει της υποστήριξης του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα και κρατά ζωντανή την προοπτική της λύσης.

Κύπρος και Ελλάδα τιμούν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης βρισκόμενες κάτω από την ιδιότυπη κατοχή της Τρόικας. Η πορεία εντός του μνημονίου είναι αδιέξοδη και έχει τραγικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους. Μόνο η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας μπορεί να οδηγήσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου του λαού. Τώρα, περισσότερο από  ποτέ, είναι αναγκαία η συστράτευση και ο αγώνας όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, της νεολαίας, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και για τη στήριξη μιας νέας ελπιδοφόρας στρατηγικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου το ΑΚΕΛ απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό στον αδελφό ελληνικό λαό και θερμές ευχές για ειρήνη και ασφάλεια, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον  αγώνα που διεξάγουν σήμερα ηγεσία και λαός για ανατροπή των υφιστάμενων μνημονιακών δεδομένων. Εκφράζουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και βοήθεια της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την αγωνιζόμενη για τη δικαίωση της Κύπρο.

24/03/2015

PREV

Πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της τραπεζικής ληστείας

NEXT

Το ΑΚΕΛ, φύσει και θέσει είναι αντίθετο με όλες τις πολιτικές και πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό