Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων τους

Το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων τους

Τοποθέτηση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων τους

simaies_cyprus_israelΗ Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ  σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεων τους, η οποία τίθεται προς κύρωση σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.  Ο συγκεκριμένος τύπος συμφωνιών  ρυθμίζει την παρουσία ενόπλων δυνάμεων μιας ξένης χώρας στο έδαφος μιας άλλης χώρας.

Η περιφερειακή και αμοιβαία επωφελής συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί θεμιτό στόχο, ο οποίος άρχισε να υλοποιείται από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Η στρατιωτικοποίηση όμως αυτής της συνεργασίας και η εμπλοκή της Κύπρου σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς ούτε προς το συμφέρον του κυπριακού λαού είναι, ούτε στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας συμβάλει.  Παράλληλα, τέτοιες επιλογές στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στους λαούς του αραβικού κόσμου με τους οποίους η Κύπρος διατηρεί διαχρονικές και αμοιβαία επωφελής σχέσεις. Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στην επικίνδυνη λογική των ανταγωνιζόμενων «περιφερειακών τόξων».

Στόχος μας ως ΑΚΕΛ είναι να απαλλαγεί η Κύπρος από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία να μην λειτουργεί ως προγεφύρωμα ή στρατιωτική βάση οποιουδήποτε τρίτου. Η Κύπρος, αντίθετα, θα πρέπει να αποτελεί  γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής.

Για αυτούς τους λόγους, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που υιοθέτει την στρατιωτική συμφωνία.

31 Μαρτίου 2017

PREV

«Τα Δημόσια νοσηλευτήρια διαλύονται καθημερινά»

NEXT

Δηλώσεις Κ. Κώστα, μετά το τέλος της Κ.Ε Εμπορίου