Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κ. Κώστα, μετά το τέλος της Κ.Ε Εμπορίου

Δηλώσεις Κ. Κώστα, μετά το τέλος της Κ.Ε Εμπορίου

(α) Η ανάγκη προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.

Ο τομέας παραγωγής και εξαγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων έχει τεράστιες προοπτικές γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών προς τη κατεύθυνση αυτή , από τη Κυβέρνηση.

Πολλά θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και η εξαγωγή των μοναδικής ποιότητας παραδοσιακών Κυπριακών προϊόντων. Θα πρέπει το κράτος, να προσφέρει κίνητρα σε νέους για τη δημιουργία νέων μικρών μονάδων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, στηρίζοντας παράλληλα τις υφιστάμενες μονάδες με καθοδήγηση και ενημέρωση για τα προγράμματα χορηγιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Θα πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων στα διάφορα προγράμματα χορηγιών νέων επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου και επιτέλους θα πρέπει οι τράπεζες να ξεκινήσουν να δανειοδοτούν νέες επιχειρήσεις χωρίς απαγορευτικούς περιορισμούς και εξοντωτικά επιτόκια.

Η Κυβέρνηση επίσης, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη τυποποίηση ως προϊόντων με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης ή προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, πολλών άλλων παραδοσιακών προϊόντων,  αφού δυστυχώς παρατηρείται φοβερή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από μέρους του αρμοδίου Υπουργείου. Κάποια προϊόντα αναμένουν την εξέταση των αιτήσεων τους, εδώ και 13 χρόνια.

Τέλος ως ΑΚΕΛ, τονίσαμε ξανά, ότι ενώ προσπαθούμε να προωθήσουμε την εξαγωγή παραδοσιακών προϊόντων, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, έχουν διπλασιαστεί τα τέλη εξαγωγής του πιο σημαντικού παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλλουμιού.

(β) Η τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο ως εναλλακτική μορφή τουρισμού:

Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού αφού είναι χαρακτηριστικό το ότι με κάθε ζευγάρι το οποίο έρχεται στην Κύπρο για να τελέσει τον πολιτικό γάμο του, μαζί του έρχονται κατά μέσον όρο τουλάχιστον ακόμα 30 άτομα και ότι ετησίως τελούνται περίπου 8,000 πολ. γάμοι στο νησί μας, με συνολικά έξοδα της τάξης των €120εκ.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, κυρίως από τη Μ. Βρετανία, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα και θα πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες ημερομηνίες τέλεσης πολιτικών γάμων στους Δήμους.

Ο ΚΟΤ σήμερα παρουσίασε μια σύνοψη των θέσεών του και κυρίως των εισηγήσεων του για επίλυση των προβλημάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σημαντικής μορφής εναλλακτικού τουρισμού. Τονίστηκε ότι ο ΚΟΤ έχει αναθέσει σε εταιρεία ερευνών την καταγραφή στοιχείων και διαδικασιών που αφορούν στη τέλεση των πολιτικών γάμων και ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλους τους εταίρους που εμπλέκονται στο θέμα με σκοπό το συντονισμό ενεργειών και δράσεων.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΤ και την Ένωση Δήμων να προχωρήσουν στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προώθηση του γαμήλιου τουρισμού, αυξάνοντας σημαντικά τις αφίξεις και τα έσοδα.

04 Απριλίου 2017

PREV

Το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων τους

NEXT

Η Υπηρεσία του ΕΕΕ λειτουργεί ως “Big Brother”