Home  |  Βουλή   |  “Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία της γυναίκας”

“Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία της γυναίκας”

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών το νομοσχέδιο που αφορά την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η συγκεκριμένη σύμβαση γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία της γυναίκας.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες μας και ασκήσαμε κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης εφόσον υπήρχε ειλημμένη απόφαση από την προηγούμενη Υπουργική Επιτροπή ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2013 για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε υπογραφή.

Αντί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης, φτάσαμε να την υπογράφουμε το 2015 και να καλούμαστε να την κυρώσουμε το 2017. Στο μεσοδιάστημα όπως μας ενημέρωσε και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι δεκάδες οι περιπτώσεις γυναικών που υπήρξαν θύματα βίας και στην απουσία της Σύμβασης δεν υπήρχε το πλαίσιο μέσα στο οποίο να ζητήσουν προστασία και δικαιοσύνη. Δεν είναι δηλαδή θεωρητικός ο αντίκτυπος που είχε αυτή η καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά πολύ πραγματικός στην υγεία και στην ζωή δεκάδων γυναικών.

Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα κυρωθεί η σύμβαση με συγκεκριμένες επιφυλάξεις κυρίως για οικονομικούς λόγους. Συγκεκριμένα, ενώ η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης θα δημιουργούσε ένα πλαίσιο πρόληψης, προστασίας και θεραπείας των γυναικών θυμάτων βίας το οποίο είχε κοστολογηθεί γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ η Κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγει σε ένα σχεδιασμό που θα στοιχίσει κοντά στις 800 Χιλιάδες Ευρώ. Εδώ κατά την άποψη μας κρύβεται και ο λόγος καθυστέρησης της υπογραφής και κύρωσης της Σύμβασης.

Παρά τις καθυστερήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης και τις επιφυλάξεις που θα θέσει η εκτελεστική εξουσία για την εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την Σύμβαση.

20 Ιουνίου 2017

PREV

Νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού

NEXT

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΑΚΕΛ με το Δ.Σ του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου