Home  |  Βουλή   |  Νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού

Νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου και Ενέργειας

Υπενθυμίζουμε ότι, η ΡΑΕΚ, εξέδωσε ρυθμιστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με το 2015. Στη βάση της απόφασης αυτής, η ΑΗΚ διενέργησε μελέτη σε συνεργασία με ιδιωτικό συμβουλευτικό οίκο, για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό είναι η απλοποίηση, η μείωση των διατιμήσεων, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των επιτρεπόμενων εσόδων κάθε έτους, από 30 σε 11 και  η ενιαία χρέωση των πελατών της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με τις νέες διατιμήσεις καταργείται η αυξητική κλιμακωτή χρέωση με βάση την κιλοβατώρα (οι πρώτες 120 κιλοβατώρες φθηνά, οι επόμενες 200 πιο ακριβά και οι υπόλοιπες ακόμα πιο ακριβά), θα υπάρχει διαχωρισμός του κόστους ηλεκτρισμού στη θερινή περίοδο και τους υπόλοιπους μήνες και σε ώρες αιχμής και μη αιχμής άλλα και επιβολή ενιαίας χρέωσης. Θα προκύψουν μειώσεις σε εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρηστές σε χαμηλή και μέση τάση μέχρι περίπου 16%  και μεγαλύτερες μειώσεις στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οικιακοί καταναλωτές με κατανάλωση από 500 μέχρι 2000 κιλοβατώρες τη διμηνία θα έχουν μείωση μέχρι 8%.

Αύξηση θα προέκυπτε για τους θερμοσυσσωρευτές, τους οποίους χρησιμοποιούν 21,000 καταναλωτές, η οποία θα έφτανε το 49%,  για τους οικιακούς καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά διμηνία το 22%,  για τις υδραντλίες (οι οποίες βασικά χρησιμοποιούνται από τους αγρότες) το 6%, για τον οδικό φωτισμό το 3%,την υψηλή τάση το 2% και τις μεγάλες βιομηχανίες το 4%.

Οι επικείμενες αυξήσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Κοιν. Επιτροπής Ενέργειας, η οποία στις 29/11/176 συζήτησε το πρόβλημα αυτό σε συνεδρία της, κατά την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν όπως μέχρι το Μάιο 2017 που θα τίθεντο σε ισχύ οι νέες διατιμήσεις, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ συνεργαστούν έτσι ώστε αυτές να μην αυξήσουν τελικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ως Κόμμα, είχαμε τονίσει ότι είναι άδικο να αυξάνονται αισθητά οι χρεώσεις σε κάποιες κατηγορίες ενώ ταυτόχρονα να μειώνονται αισθητά για κάποιες άλλες.

Στη σημερινή συνεδρία, η ΑΗΚ μας ενημέρωσε ότι ανταποκρινόμενη στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους επηρεαζόμενους από τις αυξήσεις καταναλωτές να προσαρμοστούν με βάση τα νέα δεδομένα, αποφάσισε όπως αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει και ότι θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού ή για τα επόμενα 4 χρόνια,  όποιο από τα δυο συμβεί νωρίτερα. Οι νέες διατιμήσεις, θα εφαρμοστούν από τη 1η Σεπτεμβρίου 2017 ενώ το κόστος το οποίο ανέρχεται ετησίως στα 2,5 εκ. δες θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ έχει αποφασίσει ότι η ΑΗΚ θα μειώσει το κέρδος της από 8% στην παραγωγή και 6% στη μεταφορά και διανομή σε συνολικά 4,6%. Επίσης, έχει αποφασίσει ότι η ΑΗΚ θα πρέπει ετησίως να εξοικονομεί 1,5% από τι λειτουργικές δαπάνες.

Ως ΑΚΕΛ, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί η ΑΗΚ, με τη σύμφωνο γνώμη της ΡΑΕΚ,  αποφάσισε τελικά να μην επιβάλει τις αυξήσεις στις διατιμήσεις ηλεκτρισμού που προβλέπονται από τη μελέτη που έχει κάνει, οι οποίες θα δημιουργούσαν πολύ σοβαρά προβλήματα κυρίως στους καταναλωτές με θερμοσυσσωρευτές. Καλούμε παράλληλα την ΑΗΚ να μην προχωρήσει στην αύξηση για τους καταναλωτές μέχρι 500 κιλοβατώρες, η οποία θα είναι μεν πολύ μικρή αλλά αφορά κυρίως συνταξιούχους και μονήρη άτομα με πιθανά οικονομικά προβλήματα.

Η ΑΗΚ, η οποία την περίοδο 2014-2016 λόγω της μείωσης διεθνώς της τιμής του πετρελαίου, μείωσε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 44%,  με την απόφαση της αυτή δείχνει το ανθρώπινο της πρόσωπο, αυτό που πρέπει να έχει ένας Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Γι αυτό και ως Κόμμα επαναλαμβάνουμε ότι η ΑΗΚ, θα πρέπει να παραμείνει ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.

20 Ιουνίου 2017

PREV

Πρόταση νομού ΑΚΕΛ για την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων

NEXT

"Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία της γυναίκας"