Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα Ταμεία Προνοίας χωρίς διαβούλευση

Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα Ταμεία Προνοίας χωρίς διαβούλευση

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Τα ταμεία προνοίας αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων και αποτελούν ένα ωφέλημα, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος του συστήματος Εργασιακών Σχέσεων, αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών.

Το ΑΚΕΛ τόνισε επανειλημμένως ότι καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ταμεία προνοίας και δη την εποπτεία αυτών, δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε τη συνένωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και του Εφόρου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών με τη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων. Παρόλο που οι διαδικασίες φαίνεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο, οι κοινωνικοί εταίροι για ακόμη μια φορά καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την απουσία του απαραίτητου κοινωνικού διαλόγου.

Η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι κάτι με το οποίο οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι όλο και πιο συχνά. Οι κυβερνώντες οφείλουν να διαβουλεύονται και να λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις και απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων, ειδικότερα όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα των Ταμείων Προνοίας, να στηρίζει αυτόν το τόσο σημαντικό θεσμό και να ασκεί πιέσεις στους κυβερνώντες για δημόσια διαβούλευση για θέματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους.

Σε σχέση με την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά την 1/10/2011, αναμένουμε ακόμα την κατάθεση σχετικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση. Εκφράζουμε την έντονη μας δυσαρέσκεια για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση της σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τον Οκτώβριο του 2011.

19/02/2019

PREV

Η δοκιμασία στην οποία υπόκειται ο φάκελος χαλούμι συνεχίζεται. Η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου

NEXT

"Η κυβέρνηση έκανε όσα λάθη μπορούσαν να γίνουν"