Home  |  Βουλή   |  Τεράστιες οι προοπτικές της εξαγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων

Τεράστιες οι προοπτικές της εξαγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου

glykaΩς ΑΚΕΛ σημειώσαμε τις τεράστιες προοπτικές της εξαγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό και της ανάγκης ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου.

Μοναδικά προϊόντα, όπως η κουμανταρία, τα κυπριακά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, το χαλλούμι όπως επίσης και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας όπως τα αλλαντικά, τα γλυκά, το ελαιόλαδο, προϊόντα από χαρούπι και άλλα, θα πρέπει να βρίσκονται σε όλες τις αγορές του εξωτερικού.

Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εμπορίου, όχι μόνο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για προώθηση των προϊόντων αυτών αλλά κυρίως να δώσει κίνητρα σε νέους για τη δημιουργία νέων μικρών βιοτεχνιών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Παράλληλα, θα πρέπει να στηρίξει τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής με καθοδήγηση και ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο και θα περιοριστεί η ερήμωση των ορεινών κοινοτήτων μας.

Ως κόμμα, υπενθυμίσαμε ότι ενώ προσπαθούμε να προωθήσουμε την εξαγωγή παραδοσιακών προϊόντων, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, έχουν διπλασιαστεί τα τέλη εξαγωγής του πιο σημαντικού παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλλουμιού. Με την ευκαιρία αυτή σημειώνουμε τη φοβερή καθυστέρηση στην τυποποίηση ως προϊόντος προέλευσης, όχι μόνο του χαλλουμιού, αλλά και πολλών άλλων παραδοσιακών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004, εδώ και 13 χρόνια δηλαδή, αναμένεται η τυποποίηση των αλλαντικών Πιτσιλιάς και θα πρέπει επιτέλους τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν, ολοκληρώνοντας αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.

21 Μαρτίου 2017

PREV

«Τεράστια η καθυστέρηση στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος και άλλων επιδομάτων»

NEXT

Αυθαίρετη η απόφαση του Υπ. Παιδείας για αλλαγή εκπαιδευτικών περιφερειών