Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Τάκης Χατζηγεωργίου προς Έλμαρ Μπρόκ: «Έχετε προσωπική ευθύνη για τον διαμελισμό της Ουκρανίας»

Τάκης Χατζηγεωργίου προς Έλμαρ Μπρόκ: «Έχετε προσωπική ευθύνη για τον διαμελισμό της Ουκρανίας»

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥweblarge«Ακόμα και μια επιφανειακή ανάλυση των γεγονότων έδειχνε πως η παρέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε αυτό που οδήγησε. Τον διαμελισμό της χώρας. Γιατί λοιπόν έλαβε χώρα αυτή η έντονη παρέμβαση?  Η δικαιολογία σας ήταν ότι η παρέμβαση ήταν στρατηγική επιλογή στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.  Πέστε μου ένα τρόπο για να γίνει αυτό,  χωρίς αυτό να σημαίνει γερμανική εξωτερική πολιτική?  Έκανε λάθος λέτε η Δύση με το Ιράκ! Σύντομα θα πείτε το ίδιο και για την Ουκρανία.  Και η ευθύνη σας ως προς αυτή την εξέλιξη είναι τεράστια»,  ήταν η απάντηση του Τάκη Χατζηγεωργίου σε παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έλμαρ Μπρόκ για την κρίση στην Ουκρανία,

 Προηγουμένως ο ¨Ελμαρ Μπρόκ ήταν επικριτικός ενάντια στην Τουρκία λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ  ενόσω συνεχίζει την κατοχή στην Κύπρο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κυπρίων πολιτών.  Ανταπαντώντας ο Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι σαφώς και η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Την  ίδια στιγμή όμως εμάς (τους Κύπριους) δεν μπορεί να μας ενδιαφέρει μια παράταση στο χρόνο της κατοχής επειδή αυτό θα σημαίνει και παράταση στο χρόνο της ένταξης της Τουρκίας. Αυτό θα ήταν τραγικό».

Η παρέμβαση του Τάκη Χατζηγεωργίου έγινε κατά την διάρκεια συζήτησης για την Ουκρανία στο Συνέδριο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) που γίνεται στην Αθήνα.

PREV

Τιμώντας τη 16η Ιουνίου 1943

NEXT

Ενισχυμένη και με νέα δυναμική η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, του Νεοκλή Συλικιώτη