Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Τιμώντας τη 16η Ιουνίου 1943

Τιμώντας τη 16η Ιουνίου 1943

945437_597921543575010_1692566332_nΜια από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του ΑΚΕΛ και της συμβολής του στην παγκόσμια κινητοποίηση της ανθρωπότητας κατά του χιτλεροφασισμού) ήταν η απόφαση που πήρε το ΑΚΕΛ στις 16 Ιουνίου 1943. Με εκείνη την απόφαση η Κεντρική Επιτροπή καλούσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να καταταχθούν εθελοντικά στο στρατό. Η έκκληση της Κ.Ε. έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Εντεκα από τα 17 μέλη της Κ.Ε. και εκατοντάδες από τα μέλη του κόμματος έσπευσαν να εκπληρώσουν το αντιφασιστικό τους καθήκον. Μαζί με χιλιάδες άλλους Κυπρίους, οι ΑΚΕΛιστές έδιναν το πατριωτικό «παρών» και έβαλαν το δικό τους λιθάρι στη συντριβή του χιτλεροφασισμού.

Η απόφαση της 16ης Ιουνίου συνέδεσε τον αντιφασιστικό αγώνα με την πάλη για την απελευθέρωση της Κύπρου από το βρετανικό ζυγό. Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιφασιστικής δράσης του ΑΚΕΛ, το οποίο είχε ιδρυθεί μόλις δυο χρόνια προηγουμένως, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Ετσι, έστελνε το μήνυμα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ότι ψηλά στις προτεραιότητές του ήταν η αντιφασιστική δράση.

Οι ΑΚΕΛιστές ανάμεσα σε χιλιάδες άλλων Κυπρίων πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα στη Βόρειο Αφρική και στην Ευρώπη. Ορισμένοι μάλιστα θυσίασαν και τη ζωή τους στον αγώνα για τη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Επιπλέον όταν μετά το τέλος του πολέμου οι Βρετανοί αποικιοκράτες αρνήθηκαν να αποστρατεύσουν τους Κύπριους εθελοντές, έχοντας κατά νουν να τους χρησιμοποιήσουν στους αποικιακούς τους πολέμους, οι ΑΚΕΛι στές τέθηκαν επικεφαλής του Κινήματος για την αποστράτευση, το οποίο έγραψε τη δική του τιμημένη ιστορία και είχε τα δικά του θύματα.

Η 16η Ιουνίου έχει διαχρονική σημασία. Ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η ανθρωπότητα ταλανίζεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της «νέας τάξης», αλλά και όπου εμφανίζονται, ακόμα και στην Κύπρο, φασιστικού τύπου οργανώσεις, που πλασάρουν τη μισάνθρωπη ιδεολογία τους μασκαρεμένη με πατριωτική τάχα ρητορεία ή με κοινωνικό προσωπείο απέναντι στους ανθρώπους που εξευτελίζουν οι μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η 16η Ιουνίου θυμίζει πάντα το μόνιμο καθήκον της πάλης κατά του φασισμού και του πολέμου, επισημαίνει το ΑΚΕΛ και απευθύνει χαιρετισμό τιμής στους βετεράνους του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου και τους αγωνιστές της δημοκρατίας στα χρόνια της αντίστασης κατά της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.

Σήμερα που ο φασισμός αναβιώνει μέσα από χρυσαυγΐ τικα και ελαμίτικα μορφώματα, σήμερα που η οικονομική κρίση δημιουργεί εύφορο έδαφος για τέτοια ιδεολογήματα, σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ να ορθώσει ο κάθε Κύπριος και η κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη το ανά στημά τους και να στοιχηθούν με τους ΑΚΕΛιστές και τους ειρηνιστές που παλεύουν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά το φασισμό. Τιμώντας τη 16η Ιουνίου, επιτελούμε το πιο ιερό χρέος προς τις επόμενες γενιές, δικαιώνουμε τα εκατομμύρια ανθρώπων που θυσιάστηκαν κατά του χιτλεροφασισμού.

Πηγή: “Χαραυγή”
PREV

Το ΑΚΕΛ ουδέποτε ανέλαβε πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου

NEXT

Η δωρεά του επιχειρηματία φίλου του Προέδρου θα μπορούσε να προσφερθεί για την στήριξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας