Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Ενισχυμένη και με νέα δυναμική η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, του Νεοκλή Συλικιώτη

Ενισχυμένη και με νέα δυναμική η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, του Νεοκλή Συλικιώτη

 

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣweblargeΓια το ΑΚΕΛ οι Ευρωεκλογές του Μαΐου δεν αφορούσαν απλά την ανάδειξη βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο. Για μας στόχος ήταν και είναι η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Δεξιάς που απειλούν το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας. Η αντικειμενική κοινωνικο-οικονομική εικόνα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι πως η ανεργία και η ημιαπασχόληση βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη άνοδο και ένας στους τέσσερις πολίτες βρίσκεται στην επίσημη φτώχεια. Την ίδια ώρα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συνεχώς μεγαλώνουν.

Θεωρούμε πως αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, για το σαφή αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αποφάσεων της και το έλλειμμα εμπλοκής των λαών σε δημοκρατικές διαδικασίες, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα σε αυτές τις εκλογές. Τα δεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τα οποία κρατούσαν την εξουσία τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, είχαν μεγάλη πτώση. Αντίθετα η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) μεγάλωσε τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά, αφού από 35 Ευρωβουλευτές στην προηγούμενη πενταετία, σήμερα αριθμεί 52 αυξάνοντας κατά 50% τα ποσοστά της.  Έγινε ξεκάθαρο πως οι πολίτες μπορούν να πιέσουν με την ενεργό συμμετοχή τους για αλλαγή πλεύσης από τη λιτότητα, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Το ΑΚΕΛ προτάθηκε και ανέλαβε την αντιπροεδρία στην ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ. Μετά την αύξηση των μελών της, η Ομάδα δημιούργησε ένα σχήμα προεδρείου με νέες δυναμικές που θα διασφαλίσει τον πλουραλισμό και τη συλλογικότητα στις αποφάσεις και τη δράση της. Το προεδρείο θα συντονίζει την εκπροσώπηση, τις εργασίες και δράσεις της Ομάδας που θα αποφασίζονται από το Πολιτικό της Γραφείο. Ως ΑΚΕΛ προσβλέπουμε σε αυτή τη νέα δυναμική και συλλογικότητα σαν κυρίαρχο στοιχείο της δράσης της Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ομάδα μας είναι η μόνη ομάδα με συνομοσπονδιακό χαρακτήρα, τον οποίο θεωρούμε ως τη σημαντικότερη αρχή λειτουργίας της και θέλουμε οπωσδήποτε να τον διασφαλίσουμε. Ο λόγος είναι πως η συνομοσπονδία των κομμάτων στην ΕΕΑ/ΒΠΑ απορρέει από τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας του κάθε κόμματος που συμμετέχει σε αυτή.

Γίνεται αποδεκτό πως τουλάχιστον από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων των Βρυξελλών αδυνατούν να αναγνωρίσουν ή να δώσουν λύσεις στα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε κράτος μέλος, ειδικά σε ζητήματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Καταφεύγουν σε μεθόδους εκβιασμού που εξαθλιώνουν τους λαούς της Ευρώπης. Φυσικά δεν λείπουν και οι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι τους όπως έμπρακτα αποδεικνύει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στην Κύπρο. Η εξαθλίωση ωθεί πολλούς στη στήριξη λαϊκίστικων ακροδεξιών και ανοικτά ρατσιστικών κομμάτων. Ένας από τους κύριους στόχους τόσο του ΑΚΕΛ, όσο και της ομάδας μας είναι να ανακόψουμε την επίθεση της ακροδεξιάς σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στα εθνικά κοινοβούλια, όσο και στην Ευρωβουλή.

Η νέα δυναμική που δημιουργείται από την ενδυνάμωση της Ομάδας μας και τη διασφάλιση της ενότητας και της πολυμορφίας της μέσα από τη συλλογική προεδρία, μας δίνει ώθηση για να παλέψουμε ενάντια στην ΕΕ της λιτότητας, των μονοπωλίων, της φτώχιας, της ανεργίας και της ανέχειας. Η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα των ασθενέστερων ομάδων, για την κοινωνική συνοχή και η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά θα είναι η καθημερινότητα μας αυτή την πενταετία. Η αύξηση της δύναμης των κομμάτων της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την ανάπτυξη των καθημερινών αγώνων των μαζικών κινημάτων δείχνει πως μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας. Η Ευρώπη των λαών.

PREV

Τάκης Χατζηγεωργίου προς Έλμαρ Μπρόκ: «Έχετε προσωπική ευθύνη για τον διαμελισμό της Ουκρανίας»

NEXT

Η κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό ϕυλλοροεί, του Στέϕανου Στεϕάνου