Home  |  Βουλή   |  Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Γιώργου Λουκαΐδη

22.03 ΥΕΠΚΑΕίχαμε μια δίωρη παραγωγική συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας. Αυτή η συνάντηση έγινε κατόπιν δικής μας παράκλησης προς την Υπουργό και στόχο είχε να συζητήσουμε σχεδόν επί όλου του φάσματος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας.

Συζητήσαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους και ειδικότερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και δεν είναι οργανωμένοι στις συντεχνίες. Συζητήσαμε για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, για την κοινωνική πολιτική και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και για το ωράριο των καταστημάτων.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από υπόμνημα που έχουμε παραδώσει στην Υπουργό Εργασίας και συζητήσαμε εξειδικευμένα πλείστα τόσα ζητήματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ μόνο σε ένα ζήτημα από όλα όσα έχουμε συζητήσει, χωρίς να υποβαθμίζω όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν -βεβαίως- τη δική τους ξεχωριστή μεγάλη σημασία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αλλά και την Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς έχουμε μια σταθερή μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και μια διεύρυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή η τραγική πραγματικότητα αφορά πρωτίστως και κυρίως εκείνους τους εργαζόμενους που δεν είναι κατοχυρωμένοι στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων και δεν είναι οργανωμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως κυρίαρχη προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι να προχωρήσουμε με νομοθετικές ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων. Να κατοχυρώνουν, δηλαδή, ελάχιστο μισθό, 13ο μισθό, αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση και όλα εκείνα τα εργασιακά δικαιώματα που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή ζωή για αυτούς τους εργαζόμενους.

22 Μαρτίου 2017

PREV

Δήλωση Γ. Λουκαΐδη, αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον εορτασμό των σχολικών επετείων

NEXT

Ερώτηση Γ. Λουκαΐδη προς τον Υπ. Δικαιοσύνης για τη διαδικασία προαγωγών στην Αστυνομία